Читај ми!

Protiv koronavirusa u Srbiji vakcinisano više od 84 hiljade ljudi 

Širom Srbije nastavlja se imunizacija protiv Kovida-19. Do sada je vakcinisano gotovo 85 hiljada ljudi, a prijavilo se više od 485 hiljada. Kako bi se imunizacija ubrzala, od danas svi zdravstveni radnici mogu da se vakcinišu od 14 do 15 časova, na svakom mestu koje je za to određeno. U Beogradu će biti otvorena još dva punkta za vakcinaciju - u Hali 3 Beogradskog sajma i u Hali sportova na Novom Beogradu. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović vakcinisala se na beogradskom Sajmu i tom prilikom izjavila da je imunizacija odlično organizovana u celoj državi. Prijavljeno je 20 neželjenih dejstava vakcine, ali su reakcije bile kratkotrajne, kažu u Agenciji za lekove. 

U svetu je do sada zabeleženo više od 98 miliona slučajeva zaraze Kovidom 19, a trenutno je aktivno oko 25 i po miliona. Od posledica zaražavanja preminulo je više od 2 miliona 100 hiljada ljudi. Situacija je i dalje najteža u Sjedinjenim Američkim Državama. Amerikance očekuju teški dani, iako se veruje da bi u narednim mesecima zemlja mogla da se izbori za virusom, poručuju nadležni. Sve veći broj zemalja započinje masovnu vakcinaciju, ali se i dalje u sprečavanju širenja virusa, pre svega, koriste stroge restriktivne mere. 

Krajem godine počeće izgradnja prve linije beogradskog metroa od Makiša do Mirijeva, najavio je ministar finansija Siniša Mali posle potpisivanja zajedničkog memoranduma o izgradnji metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije "Pauer Čajna" i francuskih kompanija Alstom i Ežis Rejl. Potpisivanju memoranduma su prisustvovali i ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji  Žan Luj- Falkoni. Prva linija beogradskog metroa trebalo bi da ide od Makiškog polja preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva. Očekuje se da bi mogla da bude gotova tri godine od početka radova.

U Novom Sadu, na Keju žrtava racije, biće obeleženo 79 godina od Novosadske racije. Mađarski fašisti su u 15 mesta, uglavnom naseljenim Srbima, tokom tri sedmice ubili više od 4 hiljade ljudi. Zločin je izvršen na svirep način i nad civilnim stanovništvom, a među žrtvama je bilo više od 500 dece. Stradao je i veliki broj Jevreja i Roma. U Novom Sadu je za samo tri dana, od 21. do 23. januara 1942-ge, ubijeno više od 1 300 ljudi. Molitveni pomen i besedu održaće Vrhovni rabin Srbije Isak Asijel i Episkop bački Irinej. 

Glumica Mira Furlan preminula je u 66-toj godini, objavljeno je na njenom zvaničnom sajtu.   Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, među kojima su i Otac na službenom putu, U raljama života, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka. Tokom devedesetih godina karijeru je nastavila u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim serijama Vavilon 5 i Izgubljeni. Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je da je Mira Furlan prerano napustila ovaj svet i da će, prepoznatljiva i autentična, ostati upamćena po upečatljivim ulogama. 

Urednici emisije Nataša Raketić i Slobodan Petrović.

Urednici vesti Relja Trajković i Tina Amić.

Producent Bojana Tufegdžić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво