Читај ми!

Njih dvoje - šest pehara

`Tri pehara hoću ja, neću jedan, neću dva...`- parafraziramo jednu novokomponovanu pesmu i još noviju reklamu s malih ekrana, ali zapravo- sve je živa istina. Teodora Injac /na naslovnoj strani/ i Aleksandar Inđić po treći put su osvojili pojedinačne titule šampiona Srbije u drevnoj igri. Na 14. državnom prvenstvu, održanom u Vrnjačkoj Banji, u potpuno preuređenom hotelu `Fontana`, Teodora je do nove, još jedne u nizu uzastopnih titula, došla na vreme, pre poslednjeg kola, dok je Aleksandar naterao svoje brojne navijače da grickaju nokte do samog finiša. Do remija u završnom meču sa Markušem, bio je to derbi meč kola i čitavog turnira. Na mladima, dakle, svet ostaje. Podsećajući da su novi-stari šampioni već više puta gostovali u našoj emisiji- i opet će, čim prođe pandemija- napominjemo da je Teodori Injac tek 20 godina, da je prvak države i u klupskoj konkurenciji, sa svojim timom Jelica PEP, a Aleksandar brani boje kluba Itaka, mlad je tek 25 leta. Bravo za srpsku mladost !

Kristijan Malečkar, 26- godišnji viši fizioterapeut iz Pančeva, divi se svojim kolegama koje su na braniku Srbije, spašavajući pacijente u neizvesnoj borbi sa pandemijom korona virusa. Znajući koliko je za tako nešto potrebno ljubavi, volje, ljudskosti, duše, koliko odricanja i imajući u vidu kakvi su heroji, Kristijan je i sam odlučio da im pomogne, kako bi mogli makar malo da predahnu- ovaj divni momak, naime, smatra da će medicinskom osoblju, koje je već dugo pod psihičkim i fizičkim naporom, jednočasovna intenzivna masaža mnogo koristiti u daljem radu.I to svake sedmice po tri do četiri puta, u zavisnosti od njhivog rasporeda i obaveza. A šta kažu kolege? Vrlo prijatno su iznenađene, jer provesti u skafanderu šest sati je stvarno mukotrpno. Dive mu se što se odlučio na ovakav jedan korak i što ceni rad i trud svih onih koji se istinski  zalažu u ovoj situaciji i borbi protiv kovida 19. Priča koja je ođeknula i van granica naše zemlje, potvrda koliko je lepše kada razumemo i podržavamo jedni druge...

Kuglašice "Kristala" privele su kraju jesenji deo superligaškog karavana. Iz devet mečeva, Zrenjaninke su upisale osam pobeda i samo jedan remi, eto dosta razloga za lepu priču sa Draganom Dorožan, kapitenom "Kristala", kluba koji zaista ima odličnu tradiciju i dobar pedigre u ovom sportu. Još uvek su zvanične prvakinje Srbije, ovaj deo šampionata su takođe na samom vrhu, zajedno s ekipom `Alimente`, imaju isti broj bodova. Najlepše u celoj priči je što se u ovoj sportskoj družini iz sve snage vodi računa i o podmlatku, tako da u gradu na Begeju nema razloga za strah kada je u pitanju budućnost kuglaškog sporta. Već od januara, kaže naša sagovornica, `Kristal` kreće u pohod na još jednu titulu šampiona.

Naš najuspešniji profesionalni bokser Marko Nikolić sinoć je imao još jedan meč u dvorani "Milan Gale Muškatirović ", protiv iskusnog Holanđanina  Faruka Dakua, koji je poreklom iz Ugande. Marko je, inače, 18. septembra u Obrenovcu odbranio titulu šampiona WBC Mediterana u meču u kome je pao nezgodni Francuz Boa, nedugo nakon tog meča je preležao i koronu. I ovoga puta, Marka su, kao i u prethodnim bitkama, kraj ringa pratile njegove kolege iz vatrogasne ekipe Voždovac u kojoj radi. U punoj je formi, dokazao je to sinoć još jednom na Dorćolu. 

Pratimo, naravno, i ove subote dešavanja iz drugih oblasti života, kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Trideseta samostalna izložba Dragane Kuprešanin, pod nazivom `Omoti`, dostupna je posetiocima u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica. U Šidu je nedavno otvorena izložba pod nazivom `Sava Šumanović i Crnke iz Pariza`, u galeriji koja nosi ime slavnog umetnika, o tome nam priča direktorka galerije u Šidu Vesna Burojević. Mladi kompozitor i pijanista iz Smedereva, Veljko Nenadić, student četvrte godine kompozicije na FMU u u Beogradu, ostvario je novi uspeh na inostranim takmičenjima, ovoga puta na nedmetanju u organizaciji češkog radija. u kompozicijama pisanim za crkvene orgulje iz čuvene katedrale Sveti Vito u Pragu. `Umetnost menja predrasude o našoj zemlji`, kaže-pored ostalog- glumica Vjera Mujović, povodom izlaska svoje knjige pod nazivom `Kulturna diplomatija u službi Srbije`. 

Sutra u podne u `Madlenijanumu`  biće izvedena monodrama "Na Drini ćuprija", čuveni roman i obavezna lektira nobelovca Ive Andrića, u dramskom tumačenju glumca Tihomira Stanića. Akademska slikarka Nevena Mišković predstavila je crteže i slike iz svog ciklusa `Čovek, prostor, vreme`, kojim odišu jarke boje u kombinovanoj tehnici. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Centar za muzeologiju i heritologiju, kao i Muzej nauke i tehnike, predstavljaju izložbu `Nezaštićeni svedok`, Jelene Spaić i Ane Knežević. Jelena Popržan, naša umetnica koja živi i radi u Beču, dobitnica je nagrade Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2020. godinu.  

Još od serije "Kamiondžije", gde su predstavljeni kroz lik Paje i Jareta, drumski gorštaci koji hleb sa sedam kora zarađuju na točkovima, važe za grubijane mekog srca. Da im je srce zaista meko i plemenito, pravi primer je fejsbuk grupa "Drug na drumu", u kojoj se- udruženi - kroz brojne humanitarne akcije, bore za osmeh dece. Iako danas grupa broji preko 1.200 ljudi, sve je krenulo od jednog čoveka iz Bečeja, Petra Vidovića (41). On već pet godina obilazi drumove Evrope, vozi sve do Skandinavije, a u svet humanitarnih akcija upao je sasvim slučajno, i to  baš dok je sedeo za volanom svog "teškaša". I sada smo ga- telefonom- zatekli u Švedskoj, u akciji vezanoj za ovu grupu, u okviru koje se na delu pokazuje ljubav prema mlađem naraštaju. Vozači sa druma su imali čitav niz humanitarnih akcija, u kojima su im pomagale i kolege iz inostranstva, neće dopustiti ni da ova Nova godina prođe bez paketića za devojčice i dečake kojima nema ko drugi da ih postavi ispod jelke. Svaka transakcija, odnosno, uplata je javna i Petar čuva svaki račun koji dobije.

Do ovog časa, članovi grupe `Drug sa druma` napravili  su 83 paketića za decu svojih stradalih kolega i za one koji su bolesni, koji su ostali udovci ili su samohrani očevi. Uz sve to suizabrali i nekoliko porodica lošeg materijalnog stanja, po predlozima kolega. Paketiće će dobiti i deca radnika JKP `Putevi Srbije", koji su nastradali prošle godine u sudaru sa kamionom, ali i veći broj mališana iz Republike Srpske. Slatkiši stižu sa svih strana sveta, gde god volani naših `kamiondžija` stižu. Članovi grupe mogu postati i oni koji se ne bave ovim poslom, ali koji poseduju empatiju, koji žele da pomognu na bilo koji način mališanima koji će se svakom od ovih paketića sigurno obradovati zdušno i uz velike osmehe, direktno iz srca. 

Rado se, u ovim našim emisijama, prisećamo nekih lepih refrena naših i mnogih mladosti, hitova i izvođača iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Tako će biti i danas, uz razgovor s bubnjarem nekada vrlo popularnih muzičkih grupa `Hazard` i `Randevu`, čiji je Miro Čekeliš- naš dragi sagovornik- bio bubnjar u vreme njihove  popularnosti. Uz lepu saradnju sa Matom Došenom i Đorđem Novkovićem, `Randevu` je, na izbornom takmičenju za `Eurosong`, održanom u Skoplju, stekao simpatije dobrog dela bivše nam države SFRJ. Svuda su bili rado viđeni, svirali su i na beogradskoj ` Marakani` , nastupali na festivalima od Vardara do Triglava. Šta rade danas članovi ove muzičke atrakcije, 35 godina docnije, viđaju li se, sviraju li, traže li im još `O ne, šeri`? Miro Čekeliš nam priča o koncertima kojima su obnovili sećanja, uspomene, nostalgiju na neke lepe godine? Kako su u Sloveniji primili vest o odlasku Tadeja Hrušovara, vođe grupe `Pepel in kri`, kako se bore s koronom, kako žive? A onda ćemo, naravno, zapevati `Šeri`, kojoj je za dlaku izmakao odlazak na `Pesmu Evrovizije`, ali popularnost nije. 

Razgovaraćemo tokom emisije i sa Milanom Gršićem, trnerom juionrske odbojkaške selekcije Srbije, kao i obrenovačkog Tenta, koji je postigao izuzetan uspeh plasmanom u četvrtfinale evropskog CEV kupa. Do ovog uspeha su došle posle nedavnog turnira na svom parketu u Obrenovcu, gde su naše devojčice bile bolje od mađarskog Vašaša i slovenačkog Šempetera. Naš sagovornik potvrđuje da će igračice Tenta, inače oficijelnog šampiona Srbije, dati sve da i u nastavku evropskog nadmetanja budu uspešne, mada je i ovo do sada, iskreno, izuzetan uspeh i, očito, plod vrednog i kvalitetnog rada, po kome je Gršić poznat u ovom sportu.  

U Narodnom pozorištu u Somboru izvedena je premijera `Ćelave pevačice`, Ežena Joneska, u režiji Ive Milošević, čućemo utiske direktorke renomiranog teatra, Bojane Kovačević. `Moj prijatelj klavir`- naziv je multimedijalnog projekta Nade Kolundžija, koji će biti predstavljen beogradskoj publici u Centru lepih umetnosti `Guarnerius` , naredne nedelje, u ranom popodnevnom terminu. Trideset treći `Čukarički likovni salon` spaja mnoge umetnike, ali i dve godine- ovu koja odlazi i   narednu, budući da će izložba biti otvorena do sredine januara, sve to dešava se u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina je, na nedavno održanom, prvom Međunarodnom festivalu horova `Melodianum`, osvojio zlatnu medalju.

Otvoren je legat filmske i pozorišne glumice Ružice Sokić, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju `Adligat`. Prirodnjački muzej u Beogradu upravo danas obeležava 125 godina postojanja. Tim povodom, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, na Malom Kalemegdanu, biće uskoro otvorena izložba „Priča o nama", autora dr Aleksandre Maran- Stevanović. Govorićemo i o razvoju plemenite  veštine u Majdanpeku, predstavljamo bokserski klub `Miners` . U okviru pro­jek­ta „Mla­di kore­o­grafi", sutra u podne, na Velikoj sce­ni Narodnog pozorišta, pre­mi­je­rno će biti izve­de­n jed­no­či­nski bale­t „Mamac", autor­ska pred­stava­ baletske umetnice Sanje Ninković.

I tako od početka do kraja, u dobrom raspoloženju, da pokažemo da je dosta onih koji se bave kvalitetnim stvarima i kreiraju i u vreme pandemije, čime manje razmišljaju o pandemiji, a daju svoj doprinos kultrnoj, umetničkoj, sportskoj sceni, svako na svoj način. I mi ćemo se danas držati tog gesla, uz domaće i strane refrene iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, aktuelne hitove sa svetskih muzičkih top lista, novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.

Urednik i voditelj Željko Stefanović.

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво