Volonteri - dobrotvori velikog srca

Širom sveta, i u Srbiji, obeležava se Međunarodni dan volontera - 5. decembar. O dobrotvorima, njihovim poduhvatima u teškim vremenima i podršci koju pružaju starijim osobama tokom pandemije virusa korona razgovaraćemo sa Natašom Todorović psihologom u Crvenom krstu Srbije, ekspertom Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijima u Evropi i podpredsednicom Gerontološkog društva Srbije.

A dobrotvorka velikog srca, Danica Šmic (83) iz Beograda, danas obeležava pola veka volontiranja. Svakodnevno obilazi svoje komšije na Senjaku i nabavlja im namirnice i lekove. Podeliće sa nama sećanja na prve volonterske dane, govoriti o značaju volontiranja, međugeneracijske solidarnosti i o aprilskom ratu kada je čudom preživela bombardovanje.

U rubrici za zdravlje ćemo se osvrnuti na značaj imunizacije u borbi protiv epidemije. Iako vakcina nije čarobni štapić, da li jedino ona može da spasi čovečanstvo od zdravstvene katastrofe većih razmera kao što je to činila i u vekovima iza nas. O  teorijama zavere, kliničkim ispitivanjima, efikasnosti i  bezbednosti vakcinacije saznaćemo više od prof. dr  Mime Fazlagić, specijaliste medicinske genetike i akušerstva.

Minute za kulturu smo rezervisali za Biblioteku grada Beograda i njene projekte tokom pandemije korona virusa. Nedavno je raspisala foto-konkurs "Retroteka" na kojem sugrađani mogu da šalju svoje fotografije prestonog grada. O propozicijama konkursa i vraćanju starim dobrim knjigama govoriće direktorka Gradske biblioteke Jasmina Ninkov.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica -  (Foto/Crveni krst Srbije)

Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]