Читај ми!

IN MEMORIAM: Ivan Bekjarev ( 1946-2020)

Pamtićemo ga kao Kurčubića u „Boljem životu“, kao Caneta Kurblu u „Otpisanima“, kao upravnika nacističkog logora Banjica u istoimenoj seriji, kao Tomu Grkovića u filmu „Bokseri idu u raj“, po tumečenjima Nušićevih likova u pozorišnim predstavama, i po još mnogim ulogama u pozorištu, televizijskim dramama i serijama, po filmskim ulogama za koje je dobijao priznanja i nagrade.

Glumac Ivan Bekjarev odigrao je više od 150 uloga u pozorištima a prvu ulogu dobio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čiji je član bio u periodu od 1968. do 2001. godine. Dobitnik je dve Godišnje nagrade ovog pozorišta za uloge u predstavama „Noćas je noć" (1982, za ovu ulogu iste godine dobio je i nagradu Udruženja dramskih umetnika Jugoslavije) i „Mario i mađioničar" (1992). Za uloge Jordana u predstavi „Pobratim" Narodnog pozorišta i Pankracija u predstavi „Tergovci" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, 1994.

Na filmu je debitovao 1967. u ostvarenju „Bokseri idu u raj" u kojem je glavnu logu tumačio Mija Aleksić. Narednih decenija snimaće filmove u zemlji i inostranstvu, postati član Akademije za filmsku umetnost i nauku, i dobiti Plaketu Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti, 2012. Godine. Slavu i popularnost je stekao zahvaljujući likovima koje je tumačio u televizijskim dramama i serijama kao što su „Bolji život", „Srećni ljudi", „Otpisani", „Pad dinastije Obrenovića". Za ulogu u televizijskoj seriji „Banjica" 1984. proglašen je za ličnost godine u Jugoslaviji:

Bio je redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu od njenog osnivanja.
Povodom odlaska glumca Ivana Bekjareva, u večerašnjoj emisiji „Iza kulisa" slušaćemo njegova sećanja na detinjstvo, školovanje i prve nastupe u amaterskim pozorištima, njegova kazivanja o pozorištu, televiziji i filmu, o glumačkoj umetnosti i ulogama po kojima ga pamtimo.

Autor i voditelj: Tanja Gajović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи