Čitaj mi!

Najveći uspeh Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu

Država je na međunarodnom tržištu emitovala novu desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1, 2 milijarde američkih dolara, zamenivši skupi dug iz 2011. godine u dolarima u evre. Nova cena finansiranja Srbije je samo 1,066 odsto, što je najniža kamatna stopa koju je naša zemlja ikada dobila na tržištu kapitala.

Ekonomski zvaničnici objašnjavaju da je na ovaj način država uspela da veći deo obveznica prevremeno otplati još ove godine, uštedi na otplati kamata sledeće godine i tako smanji ukupne potrebe za finansiranjem u 2021., kako bismo što snažnije i spremnije dočekali narednu godinu.

Kako će se ova transakcija odraziti na javni dug, zainteresovanost investitora da još više ulažu u našu zemlju i ekonomske reforme?

Sagovornik emisije je Nikola Dragašević, generalni direktor sektora za monetarne i devizne operacije Narodne banke Srbije.

Urednik: Olivera Simić Milošević.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]