Vesti na romskom jeziku

Kriza izazvana pandemijom korona virusa najviše je pogodila najugroženije kategorije stanovništva, poput Roma, ukazuju predstavnici organizacija civilnog društva koji su razgovarali s Gordanom Čomić, ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ministarki su preneli očekivanja da će civilni sektor uduće više biti uključen u proces donošenja odluka.

U organizaciji Fonda za humanitarno pravo u Prištini je  priređena izložba „Bilo jednom, ne ponovilo se". Izložene su sveske, knjige, igračke, delovi garderobe i  fotografije dece koja su stradala tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998-1999. godine. Zbog pandemije, izložba se za sada može pogledati virtuelno.

Zašto mladi iz romske zajednice u Mađarskoj zaboravljaju svoj identet? I zašto nema kompleksne akcije koja bi sprečila nestajanje romskog jezika i ostalih kulturnih odlika među Romima mlađe generacije u toj zemlji? To je tema kojom ćemo se baviti u završnici emisije.

Urednik emisije je Branko Đurić.

svetroma@rts.rs

Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]