Čitaj mi!

Istorija Loznice i Jadra

Loznica i jadarski kraj, nazvan tako po reci Jadar, najvećoj pritoci velike i važne Drine. To je naša današnja „kojekuda“ destinacija. 

A priča će, kao i često, biti od početka vremena i prvih tragova prvih civilizacija - ovde konkretno od neolita i starčevačke i vinčanske kulture, preko Ilira koji su u jadarskom kraju ostavili mnogo tragova, i nezaobilaznih Kelta; zatim Rimljana, koji Loznici darovaše lozu, ali ne i ime; onda srpskih srednjovekovnih vladara, pa Prvog i Drugog srpskog ustanka, sve do slavnih bitaka u Prvom svetskom ratu i borbe i stradanja naroda u Drugom. Sve zna i o svemu nam je pričao istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra.

Biće to, dakle, još jedna „kojekuda" zvučna istorijska čitanka. A šta je kod nas istorija nego mnogo ratovanja i po koji struk žita, plod šljive ili grana vinove loze, koja je trajno naselila i ime grada Loznice.

Autorke - Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kojekuda Kojekuda

Autor:
Autori: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Emisija Radio Beograda 1 koja će vas, baš kako joj i naziv govori, voditi od Kelebije do Medveđe, od Bajine Bašte do Negotina - u seoca i gradove, u prošlost i budućnost, u stvarno i moguće. [ detaljnije ]