Читај ми!

Kiša usporava setvu pšenice

U novoj Vladi Srbije, pored Ministarstva poljoprivrede koje i dalje vodi Branislav Nedimović, po prvi put je formirano Ministarstvo za brigu o selu na čijem je čelu Milan Krkobabić. U ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije premijerka Ana Brnabić najavila je dalju elektrifikaciju polja, bolje povezivanje poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i ubrzavanje realizacije investicija iz IPARD fondova.

Setva pšenice tek se zahuktava, mada su optimalni rokovi već istekli. Kiša je usporila žetvu kukuruza koji je često predusev za hlebno zrno, pa će i ove godine, po svemu sudeći, setva ući doboko u novembar.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu, posle nekoliko nedelja uzastopnog rasta, protekle sedmice zabeležena je korekcija cena žitarica. Kukuruz se početkom nedelje prodavao  po 20 dinara, a na kraju sedmice po 19 dinara za kilogram. Ponderisana cena pšenice bila je 21,38 dinara za kilogram, a soje 47 dinara.

U toku je berba dunja koje su ove godine dobro rodile, a ni cena im nije loša.

Dobro je rodio i lešnik, ali je potražnja opala jer nema slavlja, a poslastičarnice i restorani, zbog korone, slabo rade.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i kako očuvati stare zanate koji polako izumiru.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво