Читај ми!

Ratomir Vasović, kondicioni trener

Gost 428. Sportskog spomenara je kondicioni trener profesor dr Ratomir Vasović. Posle završenog DIF-a bio je profesor fizičkog vaspitanja. Ubrzo je uz igranje košarke i rukometa postao kondicioni trener, uglavnom u košarci. Najveće uspehe ostvario je u državmom timu. Bio je kondicioni trener reprezentacija Jugoslavije koje su trijumfovale na Svetskom prvenstvu u Manili 1978. i Evropskim prvenstvima u Beogradu 1975. i tri godine kasnije u Liježu. Sa ekipom beogradskog Radničkog je osvojio titulu državnog prvaka, a sa Partizanom duplu krunu i Kup Radivoja Koraća. Bio je aktivan i u drugim oblastima sporta. Njegovom zaslugom je uvedeno fizičko vaspitanje za studente Beogradskog univerziteta, pokrenute su Olimpijske igre škola učenika u privredi, organizovao je niz aktivnosti u oblasti rekreacije. Doktorirao je i napisao više od 30 naučnih radova.

U emisiji će između ostalog govoriti: o moralnim načelima na kojima je odrastao. O književniku Mihailu Laliću, takođe rođenom u selu Trepča nadomak Berana. Kako se navikao na novo okruženje u Vršcu u kom je završio srednju Učiteljsku školu? O profesorima, studentskim danima na DIF-u i bavljenju rukometom i košarkom u to doba. O zanimljivostima sa prijema kod Tita. O Olimpijadi škola učenika u privredi, Danu izazova... Kako je postao kondicioni trener u košarci? O saradnji sa našim trenerskim velikanima: Aleksandrom Nikolićem, Slobodanom i Dušanom Ivkovićem. Zbog čega nije pratio utakmice Evropskog prvenstva u Beogradu 1975. iako je bio kondicioni trener reprezentacije Jugoslavije? Kako je legendarni Zoran-Moka Slavnić prvi put na njegovim treninzima radio vežbe s tegovima? Kakvi su fudbaleri bili proslavljeni košarkaši Slavnić, Kićanović i Jerkov? O radu u mlađim reprezentativnim selekcijama Jugoslavije i saradnji sa čuvenim trenerom Lukom Stančićem.

Autor: Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво