Čitaj mi!

Život u samoći u topličkim selima

Kako žive stariji Topličani i koliko im pomaže Udruženje penzionera Grada Prokuplja? O aktivnostima u gradu tokom epidemije korona virusa, o humanitarnoj pomoći starijim ljudima u topličkim selima i samoći koja ih pritiska, razgovaraćemo sa predsednikom prokupačkog Udruženja penzionera Milovanom Miletom Vučićevićem.

Udruženje penzionera Grada Prokuplja jedno je od najbrojnijih udruženja starije populacije u jugoistočnoj Srbiji sa više od 10 hiljada članova. U fokusu ove asocijacije je pomoć penzionerima sa najnižim primanjima i nabavka lekova starijim žiteljima Toplice, posebno u udaljenim selima.

U minutima za zdravlje ćemo ukazati na značaj ranog otkrivanja i pravilnog lečenja reaumatoidnog artritisa. Reč je o bolesti koja pogađa sve uzraste a najčešće radno aktivne ljude. Mnogi, na žalost, zbog reumatoidnog artritisa rano postanu invalidi, jer kasno dođu lekaru. O simptomima, dijagnostici i terapiji sa dr Mirjanom Lapčević, predsednicom nacionalnog Udruženja obolelih od reumatskih bolesti, razgovaraće Jelena Vidić.

U rubrici radio-portret ćemo predstaviti dipl. elektroinženjera u penziji Andru Mošića, autora najboljeg putopisa na ovogodišnem Literarnom konkursu „Draganova nagrada".

U priči „Upoznajmo Hajastan", opiso je jermenski narod i lepote njihove kavkaske zemlje. Andro Mošić je izumeo i šahovski sistem u realnom vremenu koji je primenjivan širom sveta 40 godina. Podsetiće nas na svetska šahovska prvenstva i velemajstore s kojima se družio i sarađivao.

Urednik i voditelj: Marina Stojadinović.

Muzički urednik: Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - (Foto/prokuplje.org.rs)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]