Švajcarski model obračuna srpskih penzija

U sedmici za nama širom sveta obeležen je Međunarodni dan starijih osoba – 1. oktobar. I u Srbiji je nizom manifestacija skrenuta pažnja na položaj ljudi trećeg doba, na njihova prava i mogućnosti da imaju lepšu i dostojanstveniju starost.

U nacionalnom Savezu penzionera i Pokretu trećeg doba održana je svečana sednica posvećena Danu starijih i Trinaestoj olimpijadi sporta, zdravlja i kulture trećeg doba, koja zbog korona virusa ove jeseni nije mogla da bude organizovana u Vrnjačkoj Banji.

Na sednici je bio i predsednik Saveza penzionera Srbije prof. dr Andreja Savić i tom prilikom smo razgovarali o primeni švajcarskog modela obračuna penzija u našoj zemlji, mogućem povratku duga za 700 hiljada penzionera i banjskom oporovaku starijih žitelja o trošku PIO Fonda.

O efikasnijoj primeni Okvirnog sporazuma države i privatnih domova za smeštaj socijalno ugroženih starijih lica govoriće predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović. Najavljuje bržu proceduru prijema korisnika uz podršku direktorke Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorice Pavlović.

A da li treće životno doba može da bude „zlatno" i koliko zavisi od našeg pogleda na zbivanja i promene oko nas? Odgovore ćemo potražiti od psihologa Branke Kordić.

Minute za radio-portret rezervisali smo za muzikologa Gordanu Krajačić. Osvojila je prvo mesto za najbolju žensku priču o putovanju po Srbiji „Negotin - rodni grad najvećeg srpskog kompozitora" na ovogodišnjem Šestom literarnom konkursu za starije autore „Draganova nagrada". U nadahnutom putopisu o Stevanu Stojanoviću Mokranjcu dočarala je podneblje u kojem je rođen i stasavao velikan srpskih rukoveti i klasične muzike.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Sednica Saveza penzionera Srbije i Pokreta trećeg doba (Foto/M. Stojadinović)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]