In memoriam: Goran Paskaljević (1947-2020)

Filmski reditelj, scenarista i producent Goran Paskaljević rođen je 1947. godine u Beogradu a filmsku režiju završio je na Fakultetu za film i televiziju Akademije za scenske umetnosti u Pragu. Sa njim su zajedno studirali i reditelji Goran Marković, Srđan Karanović, Lordan Zafranović i Rajko Grlić i vrlo brzo po povratku u zemlju, tadašnju Jugoslaviju, kroz svoja prva ostvarenja doživljavani su kao predstavnici „praške škole.“ Karakteristike ove škole bile su već vidljive u debitantskom ostvarenju mladog reditelja Gorana Paskaljevića. Bila je to televizijska dokumentarna drama „Legenda o lapotu“ , emitovana na Drugom programu Televizije Beograd. Prvi dugometražni film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ snimio je 1976. godine a glavnu ulogu mladića koji traži sebe i put kojim će krenuti u život, poverio je mladom glumcu Irfanu Mensuru.

Kao reditelj potpisao je preko trideset dokumentarnih i 19 dugometražnih filmova među kojima se izdvajaju: „ Pas koji je voleo vozove", „Zemaljski dani teku", „Varljivo leto '68", „Vreme čuda" „Tango Argentino", „Tuđa Amerika" i „Bure baruta", ostvarenja za koja je dobijao i evropske nagrade.

Preminuo je u Parizu, 25. septembra 2020. godine, dok se pripremao da naredne godine snimi svoj dvadeseti film i time zaokruži svoj opus.

Večerašnju emisiju „Iza kulisa" posvećujemo filmskoj umetnosti Gorana Paskaljevića. O njegovim filmskim ljubavima, prijateljstvu, saradnji, o mestu i značaju reditelja, scenariste i producenta u kontekstu jugoslovenske i srpske kinematografije govoriće reditelji Rajko Grlić i Goran Radovanović, književnik, dramaturg i dugogodišnji urednik dramskog programa Televizije Beograd Filip David, glumac Irfan Mensur i filmski kritičar Ivan Velisavljević.

Autor i voditelj emisije: Tamara Krstić.

Muzički urednik: Nataša Mančić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво