U Zmajevom gnezdu

Posle više od šest meseci pauze, u Beogradu je održano prvenstvo države u borilačkim sportovima. Mlada dama s naše naslovne strane, tekvondistkinja Jovana Mušicki, postala je šampion Srbije u kategoriji do 53 kilograma, i to- rekli bismo- u paklenoj konkurenciji. U polufinalu je savladala srpsku srebrnu olimpijku Tijanu Bogdanović,a u borbi za zlato i svetsku prvakinju iz 2017. godine Vanju Stanković, obe članice tekvondo kluba Galeb. Jovana je, inače, već proglašena za najbolju sportistkinju Rume, u kojoj živi i trenira,a njen trener Borislav Krstić, koji nam takođe dolazi u goste, veruje da je ovo tek početak jedne uspešne karijere, mada je i do sada uloženo dosta godina truda, znoja, odricanja, čelične volje.

Iz istog kluba dolazi nam i mladi Pavle Radišić, koji je u pionirskoj konkurenciji osvojio silne nagrade, stasao je u kadeta i odmah osvojio prvo mesto na Omega kupu i prvenstvu Srbije, u svojoj kategoriji. TK Zmaj , inače, postoji od 2000. godine, trenutno ima tri sekcije koje rade sa svim uzratnim kategorijama na tri različite lokacije Putinci (trener Goran Živanović) sportska hala u Rumi (Miladin Dakić) i u Borkovcu na bazenu (trener Borislav Krstić). Klub broji oko 150 članova i jedan je od najuspešnihijh klubova u tekvondo asocijaciji Srbije. Do sada su osvajali evropske i svetske medalje u svim uzrasnim kategorijama.Brojne medalje na međunarodnoj sceni ih svrstavaju među retke klubove koji su iznedrili veliki broj reprezentativaca različitih godišta i kategorija. Klub vredan svakog poštovanja, zato i jesu naši dragi gosti na početku novog izdanja pordičnog magazina Radio Beograda 1. 

Vrlo interesantan mladi čovek je i fitnes instruktor Nikola Kovačević, koji je ovih dana jedan od traženijih u Beogradu, jer su ljudi željni da, vodeći računa o zdravlju, paze i da budu u dobroj formi, očuvani, posle višemesečnog sedenja po kućama. Zanimljivo je da je Nikola, budući da je izrazito visok, bio i među fudbalskim stativama, aktivno trenirajući i braneći za Zlatar iz Nove Varoši, Hajduk sa Liona, Beograd sa Karaburme, Palilulac, nešto docnije i za OFK Beograd. Šest godine se bavio kalistenikom,a interesantno je kako je držao fitnes treninge tokom pandemije. Kontaktirao je vežbače instagramom, imali su treninge na otvorenom, u parkiću, sa podrazumevanom socijalnom distancom i nekako im je svima lakše bilo. Danas ćemo čuti Nikoline preporuke kako da se ponašamo u vreme koje još uvek nije bez potencijalne opasnosti kada je u pitanju kovid 19, ko, kako i koliko bi trebalo da se bavi trčanjem, hodanjem, vežbama za određena godišta i zdravstvene kategorije. Otac mu je sa Zlatibora, majka sa Zlatara, nije ni čudo što je Bog Kovačeviću podario ovakvu visinu, čelično zdravlje, sposobnost da se uspešno bavi sportom, umećem da tu ljubav prenese i na druge. 

Predstavljamo ovog popodneva i članove grupe Vibras, koja je za kratko vreme stekla simpatije i navijače, posebno kod mlađeg dela publike. Zanimljivo je da su sva tri člana postave muzički obrazovana, važe za izuzetne talente srednje muzičke škole Kosta Manojlović, stipendisti su Fonda mladih talenata, za ono što rade na tom polju dobili su niz međunarodnih trofeja, priznanja i povelja. U sopstvenoj produkciji, dakle iz sopstvenih džepova, platili su video ekranizaciju sve tri urađene numere, što je rezultiralo efektnim spotovima sa dosta pregleda na društvenim mrežama. Naši gosti su, ukratko, Vladan Pešić, Jovan Mladenović i Aleksandar Pešić, koji će nam plastično pokazati na delu zbog čega mladi vole Vibras.

Porodični magazin našeg programa, poznato je, apsolutno je naklonjen mladima i trudi se da uvek bude na njihovoj strani, da im bude odskočna daska kada je potrebno, da im pošalje vetar u leđa, bez obzira o kojoj oblasti je reč. Danas će tako sa nama biti mladi pesnik Kosta Kosovac, koji ima spremne sve pesme, laskavu recenziju Dragana Kolundžije, ali još nema- zbirku. Dopala nam se njegova pesma objavljena u dnevnom listu Politika, posle smo saznali da njegove pisane reči obljavljuju i Knjževne novine, crnogorski list Dan...Na nedavno održanom festivalu poezije, bio je i zvanično najmlađi učesnik, dobijao je i druge književne nagrade- Laza Kostić i Mihail Babinka, upravo je u finalu Timočke lire, malo li je?

Sofija Sibinović - Harp Lady, rođena je i živi u Beogradu. Pohađala je muzičku školu "Petar Konjović", potom i "Mokranjac". Studirala je na Bostonskom Konzervatorijumu , kao i na Longy School of Music u Americi, gde je i provela pet godina. Iako primarno klasičan harfista, Sofija je izuzetno otvorena za ekperimentisanje zvukovima koje harfa može da pruži. Trenutno radi na svom prvom albumu, gde harfu prezentuje u potpuno novom svetlu, na koju srpska publika nije toliko navikla. Na Sofiji, njenoj muzici i vremenu koje dolazi je da to isprave. Nama su `Priče bez pravog razloga`, pesma koju ćemo danas premijerno čuti, više nego dovoljne za prvu stanicu na tom putu, animiranja publike. 

Emisija `Vreme sporta i razonode` i ove subote pratiće sva aktuelna dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Oprostićemo se od rukometnog majstora Zlatka Portnera i filmskog reditelja Gorana Paskaljevića. Pratićemo kretanje rezultata na utakmicama Super i Prve lige Srbije, kao i bitnijih evropskih šampionata. A dešavanja iz sveta oko nas- koliko vam duša želi. U etno selu Stolovo, lociranom između Paraćina i Ćuprije, danas i sutra održava se Sabor `Abraševića`. U bioskopu Leskovačkog kulturnog centra u toku je Internacionalni festival filmske režije. U Čačku danas počinje trideseti Memorijal Nadežde Petrović. U Čuburskom parku u toku je tradicionalni poetski program, kraj skulpture `Beogradski Čitač.` Glumica Jelica Kovačević večeras u pozorištu `Slavija` premijerno igra u predstavi `Žena moga muža`, Saše Pantića, koja je zamišljena kao pandan estetici američkih romantičnih komedija.

Humanitarna fondacija `Srce Johanovo` iz Zrenjanina danas počinje s realizacijom prvog muzičkog projekta pod nazivom Kosovo je zemlja srpska. Najavljujemo i festival mladih vokalnih solista `Angel voice`, zatim premijeru komada `Predsednice` u Narodnom pozorištu u Somboru, o kojoj nam priča direktorka ovog zdanja Bojana Kovačević. Film `Ime naroda`, koji je prikazan u glavnom, takmičarskom programu 27. festivala na Paliću, dobio je nagradu publike, utiske iznosi reditelj Darko Bajić. U Beogradu je počeo rad na predstavi o legendarnom Zoranu Radmiloviću, reditelj i nosilac glavne uloge je Ivan Bekjarev. Paralelno se radi i knjiga koju radi glumac Milan Mihailović Caci, odnosno dokumentarni film o životu Radovana Trećeg. 

Na stranicama svetski priznatog magazina `Heavy Metal` prvi put se u ovom veku našao i jedan naš strip, čiju tročlanu ekipu autora predvodi Marko Stojanović iz Leskovca. Galerija Matice Srpske i Muzej Jugoslavije spremaju postavku dela iz doma Titove supruge Jovanke Broz, potpisan je ugovor o saradnji. Nedeljko Ubović dobitnik je `Zlatnog Pjera` na 53. konkursu karikature kompanije `Novosti`. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u `Galeriji S`, 30. septembra biće otvorena izložba vajara Nenada Šoškića, pod nazivom `Transformacija`. Nagrada `Novica Tadić` uručena je mladoj pesnikinji iz Banjaluke Vladani Perlić, za rukopis `Dolce Vita`. 

Dve interesantne izložbe, Jugoslava Vlahovića i Petra Meseldžije, postavljene su u Kulturnom centru Zrenjanina. Na lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta `Toša Jovanović`, u istom gradu, premijerno je izveden komad Predraga Bjeloševića, po motivima poeme Branka Ćopića- `Ježeva kućica`, u režiji Ljiljane Ivanović, o tome od glumice Tatjane Barać. Festival uličnih svirača biče održan 30. septembra u deset gradskih kvartova u Novom Sadu. Ispred opštine Zvezdara, u utorak novo izdanje akcije `Svi na vagu`, u `režiji` nutricionistkinje Milke Raičević. Mecosporan Nataša Rašić ima samostalno muzičko veče, uz klavirsku saradnju Dobrile Miljković- pevaće najpoznatije operske arije i solo pesme u klubu `String instrument Gallery`. 

Uključićemo se i u tradicionalni `Fiš Fest` na Dorćolu, koji se održava u divnom ambijentu kraj Nebojša kule. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić opet ima predlog jelovnika za nedeljni ručak, a mi besplatne ulaznice za razna kulturna dešavanja, koje su nam omogućili Dom omladine Beograda i `Reflektor Teatar`

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво