Međunarodni dan bez automobila - za kretanje na pogon sopstvenog tela

Osetiti asfalt pod nogama, makar i grbav. Osetiti mišiće nogu, leđa, stomaka. Mirise pekara i poslastičarnica. Vratiti se kući čupav od vetra, pa i pokisao od kiše, dobro, ne previše. Obradovati se zbog lepog friza na vrhu fasade nekog starog gradskog zdanja. Rečju, osetiti se ponovo živ. E, to donosi odluka da se napusti komfor tapaciranog sedišta i makar na jedan dan, Međunarodni dan bez automobila, bilo kuda u gradovima, krene peške ili na biciklu. Ideja potiče iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada se, tokom velike naftne krize, čovečanstvo možda i prvi put zapitalo - a kako smo živeli pre nego što je tada gotovo svaka porodica (a danas već bezmalo svaki pojedinac) imala sopstveni auto.

Sada je već dobro poznato da od silnog sedenja posustaju naša tela, a od rastućeg broja automobila posustaje celokupan svetski eko sistem. Zato je važnost Evropske nedelje mobilnosti, koja vrhuni baš Danom bez automobila, iz godine u godinu sve veća. I zato će u Nišu, bez obzira što je radni dan, centar grada biti dosupan samo pešacima i biciklistima, o čemu ćemo više čuti u današnjem Jutarnjem programu. A i vas ćemo pažljivo slušati u "Pitanju jutra", vaša razmišljanja o tome zašto kolima, ako ih imamo, idemo i u obližnju prodavnicu i zašto moramo da se parkiramo tačno ispred nje.

Kad smo kod parkiranja, govorićemo i o tome da sistem za nadzor i kažnjavanje nepropisno parkiranih vozila u Beogradu, već dobro poznat kao "oko sokolovo", sada kontroliše dvostruko veči broj ulica u glavnom gradu, a o efektima njegove dosadašnje primene čućemo od pomoćnika načelnika Komunalne policije Ranka Šekularca. 

Najavljujemo još jednu zanimljivu i važnu temu - zašto je Evropska unija donela odluku da više neće dozvoljavati prodaju tehničkih uređaja lošijeg kvaliteta sa takozvanim "programiranim" kvarovima. A pričaćemo i o bibliotekarstvu u Srbiji u doba epidemije virusa korona, nastavku manifestacije "Maj - mesec matematike" i smederevskom festivalu "Teatar na tvrđavi".

Sa vama, poslednjeg letnjeg jutra 2020 - Elizabeta Arsenović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво