Jovan Knežević, atletičar, atletski trener i sudija

Gost 423. emisije je atletičar, atletski trener i sudija i profesor fizičkog vaspitanja Jovan Knežević. Najdublji trag je ostavio kao trener i profesor. Pod njegovim stručnim vođstvom stasalo je oko 260 prvaka Srbije, 10-ak šampiona Jugoslavije i 6 rekordera. Više njegovih učenika su postali vrhunski sportisti, poput rukometaša Mileta Isakovića i Veselina Vukovića. Stvorio je zbor atletskih sudija u Šapcu.

 

U emisiji će između ostalog govoriti: o vaspitanju u porodici oca sveštenika. Radnim akcijama posle Drugog svetskog rata. Učešću na sletovima za 1. maj i Dan mladosti. O prijemnom ispitu na DIF-u (Državni institute za fiskulturu), prvoj generaciji profesora: Ivanu Smodlaki, Pavlu Opavskom, Milici Šepi, Slavku Ivanoviću, Voji Rajnoviću, Bori Jovanoviću, Vandi Stefanović... O svom radu kao profesoru fiskulture u Beogradu i Šapcu. Kako je od školske dece prepoznavao ko će postati vrhunski sportista? O čuvenom atletskom treneru Jaši Bakovu, i njegovoj dogodovštini tokom Olimpijskih igara u Tokiju 1964-te. Govoriće i o Dragutinu Lazareviću-Cakanu, prvom Srbinu koji je u skoku u dalj skočio više od 7 metara.

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 20. sep 2020, 16:55) - Милораф [neregistrovani]

Спорт

Дивна емисија,вратила ме 50 г уназад ,хвала

Sportski spomenar Sportski spomenar

Autor:
Miroslav Nešić

Sportski spomenar je posvećen istoriji našeg sporta. Govoreći o svojim počecima, usponima i padovima, porazima i pobedama, najvećim uspesima, istaknuti sportisti koji su se tamičili u proteklih sedam decenija stvaraju sliku sporta na ovim prostorima. [ detaljnije ]