Odnos prema prošlosti i savremena politika

Na koje načine se različito tumačenje prošlosti koristi u trenutnim odnosima između najvećih svetskih sila? Kakav je odnos Zapada, a kakav Kine i Rusije prema Drugom svetskom ratu? Da li će to doprineti približavanju Pekinga i Moskve?

U senci pandemije Kovida 19, tokom godine obeleženo je 75 godina od kraja Drugog svetskog rata. U Sjedinjenim Američkim Državama kao poslednji dan sukoba obeležava se potpisivanje kapitulacije Japana, 2. septembra, dok se u Kini za završetak rata uzima predaja japanskih

okupacionih snaga, 3. septembra. U pojedinim analizama navodi se da se ta razlika, iako mala, može tumačiti kao važna, budući da Kina naglašava sukobe na azijskom kontinentu, dok se u američkom narativu ističe značaj borbi na Pacifiku. Kineskom stavu pridružila se i Rusija.

O tome kako je tekao Drugi svetski rat na prostoru Azije i kako to utiče na aktuelne odnose u svetu, za emisiju U središtu pažnje govori spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović.

Urednik i voditelj je Nikola Denčić.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]