Sve više sezonskih radnika u legalnim tokovima

Do pre samo godinu i po dana, od oko 80 hiljada radnika koji se u poljoprivredi angažuju na sezonskim poslovima, ugovor sa poslodavcem imalo je svega 5 odsto. Danas je u legalnim tokovima gotovo polovina. Zasluga za to pripisuje se novom načinu  prijavljivanja . Više detalja sadržano je u analizi efekata pojednostavljenog sistema koju su uradili  NALED I GIZ. Sagovornik nam je Ivan Radak iz NALED-a.

Srpski poljoprivrednici su ove godine imali jake „glavobolje". Posebnu muku mučili su voćari, jer su ih česte vremenske nepogode dovodile do očaja. Glasno pitaju kad će lokalne samouprave da obezbede infrastrukturu za odbranu od bujičnih voda. Traže i bolje uslove za
osiguranje od elementarnih nepogoda. I to je jedna od tema magazina.

Uprkos pandemiji, 77. Mostra održava se od 2. do 12. septembra. Festival u Veneciji je prvi veliki festival koji se održava u ovim okolnostima. Iako će biti manje  američkih zvezda, glamura neće nedostajati. Kako su organizatori prilagodili dešavanja merama bezbednosti, kakav je program i kakve zanimljivosti prate ovogodišnju manifestaciju saznaćemo od našeg dopisnika iz Italije.

Urednik i voditelj Olivera Stajić

broj komentara 0 pošalji komentar