Popuštanje mera: bioskopi i pozorišta se spremaju za publiku

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je nesigurna. Bioskopi i pozorišta od danas se, posle višemesečne pauze zbog pandemije virusa korona, spremaju za publiku, a moguće je i održavanje koncerata. Počinje dezinfekcija prostora i priprema za bezbedno prikazivanje predstava i filmova. Od 10 do 18 časova moguća je poseta domovima za stare uz prethodnu najavu. Popuštanjem mera pokušavamo da što više normalizujemo svakodnevni život, ali je važno da građani i dalje nose maske i održavaju fizičku distancu i ličnu higijenu, izjavio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ankete su pokazale da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra prati u školi, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je posetio Osnovnu školu "Simeon Aranicki" u Staroj Pazovi. On je rekao da se smanjuje procenat đaka koji će pratiti nastavu na daljinu - prošle nedelje bilo ih je oko 4,5 odsto, a sada je u nekim sredinama dva do tri odsto. Šarčević je istakao da će učenici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, moći da koriste vizire. Podsetio je da škole imaju rok do 27. avgusta da se izjasne koji model nastave će primenjivati.

Za program "Moja prva plata" do sada se prijavilo 108 kompanija, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Ona je za Televiziju Pink istakla da će taj program omogućiti da 10 hiljada mladih steknu iskustvo, počnu da rade, primaju platu i osamostale se. Brnabićeva je podsetila da država ulaže u taj program dve milijarde dinara, kao i da se poslodavci prijavljuju do 25. septembra, a mladi od 1. do 15. oktobra. Kandidate će poslodavci birati u periodu od 16-og do 31-og oktobra.

Austrijske vlasti odlučile su da proteraju jednog ruskog diplomatu, jer ga sumnjiče da se godinama bavio privrednom špijunažom, pre svega haj-tek preduzeća. On ima rok do 1-og septembra da napusti Austriju. Zbog toga je protestovala ruska ambasada u Beču navodeći da je to neosnovana odluka austrijskih vlasti. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio je da će Moskva uzvratiti adekvatnim merama na proterivanje ruskog diplomate iz Austrije.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednici vesti Nenad Selaković i Tina Amić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се