Čelična srpska pesnica

Odbrana titule šampiona Mediterana WBC u režiji srpskog asa magičnog četverougla Marka Nikolića dobila je novi datum, treći u ovoj godini i zakazana je za 18. septembra 2020. u Obrenovcu. Čelična pesnica srpskog boksa sa skorom od 25 pobeda (od toga 11 nokautom) bez ijednog poraza, boriće se protiv izazivača iz Francuske Patrika Boisa koji dolazi maksimalno spreman i motivisan da preotme titulu našem šampionu. Uprkos tome što je meč dva puta otkazan zbog pandemije virusa korona, motivacija kod srpskog junaka nije izgubila, već je naprotiv dobila na intenzitetu i on vredno radi na tome da meč u Obrenovcu dočeka nikad spremniji.

Da se u Srbiji bira „najsportskiji grad", Zrenjanin bi svakako bio među glavnim kandidatima, ako ne i najozbiljniji favorit. Stanovnici ovog grada i njegove okoline kroz istoriju su osvojili 23 olimpijske medalje, pa ne čudi što je Zrenjanin nedavno odlukom Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe) proglašen za jedan od gradova sporta 2021. Glavni kriterijum za dodelu nagrade su ulaganja u sportsku infrastrukturu i programe namenjene deci, mladima i osoba sa invaliditetom. Naš sagovornik ovog popodneva je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika i šef tima za kandidaturu Zrenjanina za ovo laskavo zvanje.

Odličan atletski miting je za nama u Novom Sadu, mladi `lavovi` i `lavice` treniraju punom parom baš kao da će za koji dan proći pandemija i jedva ćekaju da pokažu svetu šta znaju i umeju. Princeza skoka u dalj Milica Gardašević, koja je višestruko skrenula pažnju ljubitelja kraljice sportova, pobedila je na svom prvom ovogodišnjem takmičenju skokom od 6 metara i 30 centimetara. Ona i njen trener Marko Milinkov, koji godinama rade zajedno, uvereni su da je spremna za daleko bolji rezultat, kažu da će imati bar još jedno slično takmičenje,a onda- veruju- konačno i malo sreće da najzad izađu na međunarodnu scenu. Kada se priča o budućnosti srpske atletike, Milicu Gardašević nikako ne treba ispustiti iz vida.

Na istom takmičenju, odličan je bio i Strahinja Jovančević. Ostavio je trag u pesku iza 7.75 metara, a potom trčao sprint na 100 metara, prvi put od 2014.godine. Postigao je vreme 10.61, u želji da oseti koje ubrzanje može da postigne. To je učinio po ideji svog oca i trenera Milorada, kao i njegovog savetnika Gorana Obradovića. Strahinja ističe da je prezadovoljan uzlaznom linijom kojom idu njegove daljine, veruje da će sve biti kako treba na prvenstvu države na otvorenom, gde mu je- do sada-najbolji rezultat 7.98 metara. U dvorani je dostigao 8.03, što je bilo dovoljno za bronzanu medalju na Evropskom šampionatu u Glazgovu. Definitivno, još jedan mladić izuzetnog talenta i istih takvih mogućnosti.

Razgovaraćemo sa dosta sportskih poslenika, čuti razgovore sa onima koji jedva čekaju da prođe pandemija, kako bi se vratili na terene koji im život znače. Takođe, bavimo se i dešavanjima iz sveta koji nas okružuje, iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Film `U slavu ljubavi`, autorke Tamare Drakulić, svetsku premijeru imaće na reviji dokumentarnog filma `Sarajevo Film Festivala 2020`. U Sirogojnu je juče počeo festival `Svet muzike`, u organizaciji tamošnjeg muzeja. Sa Trga šabačkih žrtava sutra ujutru u 7 časova kreće 11. Cerski marš. Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije od sada su dostupni potrošačima širom sveta. Prva onlajn prodavnica u našoj južnoj pokrajini, pod nazivom `Kupuj sa Kosmeta`, počela je sa radom krajem prošle nedelje. Glumica Aleksandra Balmazović je vrlo vredna- u Sloveniji, gde živi, aktuelna je serija `Srećom samci`, a ovde kod nas `Junaci našeg doba`, kao i snimanje tv serije `Beležnica profesora Miškovića`.

Otvoren je legat Vojislava Ilića mlađeg u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju `Adligat`. Prvi međunarodni onlajn kurs `Opera za decu` traje do 21. avgusta. Govorimo i o kolektivnoj izložbi u Domu omladine Beograda, pod nazivom `...ako utopija uspe...``. Izložba grafičarke Suzane Vučković biće predstavljena posetiocima Kulturnog centra Zrenjanina do 20. avgusta. U prelepom ambijentu Smederevske trvđave, Biljana Krstić i njen `Bistrik` u jednom danu snimili su čak 10 numera u video formatu. Ujedno, Bilja, u saradnji sa starim, proverenim saradnikom Mikijem Stanojevićem, uveliko radi i na muzici za film `Crna svadba`.

Predstavljamo ovog popodneva i košarkaški kamp ,,Grawe Three Points" , čiji je domaćin Jahorina i kroz koji je već prošlo oko 12 i po hiljada mališana željnih znanja iz ove atraktivne i dinamične igre. Narodna biblioteka Srbije i Zadužbina Milana Mladenovića priređuju onlajn tribinu `Poštenije nisam mogao da potrošim godine`, posvećenu lideru grupe EKV, o tome nam priča moderator večeri Milena Đorđijević. Izložba crteža umetnice iz Pirota Dragane Dragutinović pod nazivom `Ne možeš mi ništa` otvorena je u galeriji `Art 55` u Nišu. Pred nama je i izložba `Pokloni i otkupi Etnografskog muzeja u Beogradu / Lične istorije- zajedničko nasleđe`. Čućemo i ribolovca Nikolu Mirjačića, koji se- sa svojim drugarom Ivanom Vuletićem- na reci Toplici, posle borbe koja je trajala oko 40 minuta, uspeo da upeca i izvadi soma od 2.26 metara, teškog 67 kilograma, jednog od najvećih primeraka ikada upecanih.

Iako je epidemija virusa korona odložila većinu kulturnih i zabavnih manifestacija, Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu održava se ovog vikenda. Istina, ove godine bez predavanja i radionica,  Smotru obeležavaju izložbe. Prema rečima Marka Stojanovića, poznatog strip crtača i čelnog čoveka škole stripa `Nikola Mitrović Kokan`, koja je glavni organizator, svoja dela prikazaće rekordnih 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta, tokom tri dana festivala na jugu Srbije. 

Trudićemo se da i ove subote naša emisija sadrži za svakog nešto, od svega po malo, da bude okrenuta različitim generacijam i starosnim dobima, zato je i tretiramo porodičnim magazinom. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić, kao i u prethodnih bezmalo 15 godina, ponudiće predlog jelovnika za nedeljni ručak, a pre i posle priloga i uključenja sluaščemo stare, dobre hitove iz 80-ih godina prošlog veka, domaće i strane, garnirane aktuelnim hitovima sa domaćih i svetskih top-lista.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво