Žetva

U Srbiji je počela žetva pšenice koja je zasejana na oko 580 hiljada hektara. Procenjuje se da bi ukupni prinosi mogli premašiti 2 i po miliona tona, od čega bi, posle podmirenja domaćih potreba, više od milion tona otišlo za izvoz.

Ratari iz Banata nisu zadovoljni rodom, a ni otkupnom cenom, pa će pšenicu uglavnom lagerovati.

U Mačvi je u toku žetva ječma. Prinosi i kvalitet su iznenađujuće dobri, što se očekuje i od pšenice.

Tropske temperature i visoka vlažnost vazduha negativno utiču na domaće životinje, posebno na krave. O tome kako da se ublaži toplotni stres kod krava razgovarali smo sa profesorom Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Vladanom Bogdanovićem.

Berba višanja u znaku je neizvesnog otkupa i niske cene. Zato mnogi proizvođači odustaju od berbe.

Na javni poziv za subvencije za kupovinu traktora domaće proizvodnje snage do 60 kilovata, koji je istekao 30-og juna, stiglo je 636 zahteva, od čega je 335 već isplaćeno, potvrdila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i priču o tome kako i u teška i smutna vremena ljudi čeznu za lepotom. To se pokazalo tokom vanrednog stanja kada su mnogi građani, posebno stariji, želeli da nabave cveće i tako oplemene svoje kuće, stanove i dvorišta. O tome nam je pričala cvećarka i predsednica Udruženja Smederevski đurđevak Ljiljana Pešić.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво