Kliničko-bolnički centri "Zvezdara" i "Bežanijska kosa" vraćaju u sistem kovid bolnica

Zbog trenutne epidemiološke situacije, u kovid sistem se vraćaju kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar posle sastanka sa direktorima kovid bolnica. Rekao je i da se za vikend prazni i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" kako bi od sledeće nedelje bila na raspolganju za prijem kovid pacijenata. Ukoliko bude potrebe, kako je rekao, bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Požarevcu i Aranđelovcu biće bolnice za smeštaj obolelih od virusa korona. Hitne pacijente i pacijente sa malignim oboljenjima primiće Klinički centar Srbije i Vojno-medicinska akademija.

U poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru od korona virusa su preminule tri osobe, a 75 je hospitalizovano, izjavio je koordinator KOVID bolnice Mirsad Đerlek. On je rekao da se trenutno u toj bolnici nalazi 177 pacijenata. Podsetio je da bolnica ima opremu, ali da se stvari troše u enormnim količinama i da će primiti svaku donaciju. Đerlek je naglasio da bolnici ne treba novac, već sredstva i aparati.

Na grčko-makedonskoj granici Bogorodica-Evzoni juče i danas je vraćeno 780 državljana Srbije, koji su preusmereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonos, saopšteno je Tanjugu iz makedonskog MUP-a. Evzoni, koji je juče radio nekoliko sati, zatvoren je u skladu sa preporukama i odlukama Evropske unije. Navedeno je kako Evzoni trenutno ne poseduje neophodnu opremu za testiranje na korona virus. Građani Srbije u Grčku mogu da uđu preko prelaza Kulata-Promahonos, dok grčke vlasti ne budu promenile odluku i otvorile prelaz Evzoni.

U Rusiji je završeno sedmodnevno glasanje na referendumu o izmenama Ustava. Na osnovu 42 odsto prebrojanih glasova, gotovo 76 odsto Rusa podržalo je izmene, koje će Vladimiru Putinu omogućiti još 2 mandata. On je izjavio da nije siguran da li će hteti da bude na predsedničkoj funkciji toliko dugo, s obzirom na to da će 2036. godine imati 83 godine.

U Ministarstvu kulture predstavljena je aplikacija za mobilne telefone "Kviz znanja iz srpske kulture". Ministar Vladan Vukosavljević rekao je da se radi se o "temeljnim i opšteprihvaćenim" znanjima, ali i brojnim zanimljivostima iz oblasti kulture. Projekat je zamišljen kao trajan, što znači da će pitanja u kontinuitetu biti dodavana. Alikpacija se može preuzeti sa Gugl pleja.

Fudbalska Srbija oprostila se od legendarnog igrača, trenera i selektora Ilije Petkovića, čoveka koji je na terenu i van njega ostavio dubok i neizbrisiv trag. Petković, koji je preminuo u 75-toj godini od posledica korona virusa, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Od čoveka koji je na terenu i van njega ostavio dubok i neizbrisiv trag, prethodno su se na komemorativnom skupu u Sava centru oprostili predstavnici javnog, sportskog i kulturnog života Srbije, ministri.

Urednik emisije: Nataša Raketić.

Urednik vesti: Tina Amić.

Producent: Srđan Manojlović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво