Vlada Avdulaha Hotija uklonila “mere reciprociteta“

Nova prištinska vlada premijera Avdulaha Hotija ukinula je mere reciprociteta prema centralnoj Srbiji. Hoti je na sednici rekao da su odlukom koja stupa na snagu odmah, ukinute sve prepreke za nastavak dijaloga, a da će, ukoliko dijalog nema povoljan ishod, "mere reciprociteta" biti vraćene. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je za TV Prva da je poništavanje mera bivše vlade u Prištini dobra odluka. Kaže da veruje u snagu srpske ekonomije, kao i u to da se moze uspostaviti dobar poslovni odnos Srba i Albanaca, od kojeg i jedni i drugi mogu imati velike koristi.

Predsednik Vučić je rekao i da ćemo se čvrsto i snažno boriti za Kosovo i Metohiju, ali naglasio da za našu zemlju nema srećnog rešenja za južnu pokrajinu. Istakao je da se ne može očekivati da velike sile promene svoj stav o nezavisnosti takozvanog Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku nove vlade u Prištini da ukine mere reciprociteta u odnosima sa Beogradom. "Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga kome posreduje Unija pokazuje jasnu posvećenost Prištine da se bez odlaganja vrati za pregovarčki sto", naveo je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je odluka o ukidanju zabrane trgovine odavno morala da bude doneta, jer je velika šteta svima naneta dvogodišnjom blokadom od strane neodgovornih predstavnika privremenih institucija u Prištini. Prema Đurićevim rečima, jačanje ekonomske saradnje je neophodan deo procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju.

Širom Sjedninjenih Američkih Država u toku su protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, ubijenog prilikom hapšenja. Za danas su najavljene najmasovnije demonstracije protiv rasizma i policijske brutalnosti, a okupljanja su već počela u nekoliko gradova. Americki predsednik Donald Tramp, u jucerasnjem obracanju naciji, odao je poštu stradalom afroamerikancu i založio se za jednakost svih Amerikanaca pred zakonom.

Sliku Uroša Predića "Kosovka devojka" od danas građani mogu videti u prostoru Skupštine grada Beograda. Posetioci će sliku, koja je deo kolekcije Muzeja grada Beograda od 1940-te godine, moći da vide u grupama uz pratnju kustosa, vikendom od 10 do 16 časova, a radnim danima od 17 do 19 časova.

U okviru 28-og kola fudbalske Superlige, danas su na programu sledeći mečevi: u 14 časova igraju Javor i Vojvodina, u 16 i 30 Spartak i Partizan, od 19 sati Crvena zvezda dočekuje ekipu Radnika, dok se u 21 sat sastaju Čukarički i Inđija.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво