Otvorene granice - ulazak u Srbiju bez testa

U okviru dodatnog popuštanja mera donetih u cilju suzbijanja Kovida 19 od danas su otvorene granice sa Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Grčkom i Bugarskom. Nikome ko ulazi u Srbiju nije potreban PI-SI-AR test na prisustvo virusa, a na graničnim prelazima putnici će dobiti upozorenje i listu preventivnih mera. Dozvoljeno je okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi. Na sportskim događajima na otvorenom je dozvoljeno prisustvo publike, uz distancu od jednog metra. Kada su u pitanju zatvoreni prostori, još uvek postoji maksimum od dozvoljenih 100 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u radnoj poseti Bugarskoj. Na aerodromu u Sofiji ga je dočekao bugarski premijer Bojko Borisov. Dvojica zvaničnika su helikopterom obišli radove na izgradnji deonice autoputa od Sofije do granice sa Srbijom, i radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok, koji će biti dugačak 474 kilometara. Tokom posete su razgovarali i o drugim gasnim projektima - dvosmernom gasovodu Niš - Sofija, i povezivanju naše zemlje sa gasnim čvorom "Balkan" u Bugarskoj, koji je važan za dopremu gasa iz drugih izvora. Predsednik je zahvalio Bugarskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, što, kako je rekao, nije uvek lako. Istakao je da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski.

Na račune još 1,35 miliona građana danas će biti uplaćeno po 100 evra nepovratne pomoći, a rok za građane koji se još nisu prijavili za isplatu ističe 5. juna. Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će 4. juna, šest dana ranije nego što je najavljeno, početi isplata minimalca iz paketa ekonomskih mera za pomoć države privredi u otklanjanju posledica pandemije korona virusa.

U svetu je korona virusom do sada zaraženo skoro 6,3 miliona ljudi, a umrlo je više od 374 hiljade. Najviše obolelih je i dalje u Sjedinjenim Državama, 1.8 miliona, zatim u Brazilu, više od pola miliona, a na trećem mestu je Rusija sa oko 414 hiljada slučajeva. U ruskoj prestonici se od danas ublažavaju stroge mere, pa Moskovljani prvi put posle devet nedelja mogu da izađu u šetnju, tri puta nedeljno, i to određenim danima.

Vlasti u Vašingtonu su uvele policijski čas, pošto policija ni posle nekoliko sati nije uspela da zauzda učesnike protesta okupljene oko Bele kuće. U neposrednoj blizini zapaljeno je nekoliko požara. Kako prenosi Njujork tajms, protesti zbog smrti Džordža Flojda održavaju se u 140 američkih grdova, a policija je do sada uhapsila preko 4 hiljade ljudi. Demonstranti su se u Filadelfiji sukobili sa policijom, a nekoliko velikih prodavnica je demolirano i opljačkano. Učesnici protesta u Bostonu zapalili su više policijskih automobila. U 15 saveznih država mobilišu se pripadnici nacionalne garde kako bi sprečili nemire.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Ivan Marinković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се