Stručna i volonterska podrška starima u izolaciji

Služba kućne nege Centra za socijalni rad u Staroj Pazovi i u danima pandemije brine o 80 starijih žitelja u gradu i na selu. Njihove četiri gerontodomaćice i negovateljke, od kojih dve medicinske sestre, po pozivu stižu u kuće vremešnih Staropazovčana. Nabavljaju im namirnice i lekove, pomažu u kućnim poslovima i zakazuju lekarske preglede. Za našu emisiju će govoriti rukovodilac te službe Mirjana Sokolović.

A u kragujevačkom Crvenom krstu već nekoliko godina postoji Kutak za kvalitetnije starenje u kojem su angažovani i volonteri veterani. Oni pomažu starijima od 65 godina telefonskim pozivima i uz podršku mlađih volontera. Među njima je i dobra žena Milka Ignjatović. Više od 40 godina je volonter Crvenog krsta u Kragujevcu.

Da li nikotin pomaže u borbi protiv korona virusa? Prema nekim studijama u Francuskoj i Italiji pušači  su navodno zaštićeniji od Kovida 19. Istraživanja, međutim, u SAD-u pokazuju suprotno.  

A da o takvim tvrdnjama nema govora kaže i dr Srmena Krstev, predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana, sagovornica naše emisije.  

U Volonterskom servisu opštine Zvezdara tokom pandemije organizovane su brojne radionice na daljinu, putem društvenih mreža. Jasmina Popović Ćirić vodi Školu engleskog jezika preko skajpa za starije sugrađane. To  je dobar model za kreativno ispunjeno vreme u kućnoj izolaciji.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica -  Gerontodomaćice Službe kućne nege u Staroj Pazovi (Foto/M. Sokolović)

Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]