Читај ми!

Repriza

''Sopstvena soba'' Virdžinije Vulf

Teatrolog Marina Milivojević Mađarev kao svoj lični čitalački izbor izdvaja knjigu ''Sopstvena soba'' Virdžinije Vulf. Ova delo govori o temi o kojoj je se ne govori često, a to je neophodnost postojanja određenih uslova za pisanje i druge oblike stvaralačkog rada. Virdžinija Vulf to slikovito kaže: da bi se neko uspešno bavio pisanjem neophodno je da ima sopstvenu sobu, sa ključem, i 500 funti godišnjih prihoda. Ekonomska i materijalna nezavisnost, po mišljenju engleske književnice, neophodan je preduslov za uspešno bavljenje književnošću.

Odsustvo tih neophodnih uslova dovodi do osećanja uskraćenosti, frustracije, gubitka samopouzdanja. U duši na taj način osujećenih osoba javlja se gnev, bes, mržnja prema ljudima i društvu. Virdžinija Vulf ističe da je ta vrsta uskraćenosti kao senka pratila žene koje su imale spisateljskog dara, i to od Šekspirovog doba pa sve do današnjeg vremena. Žene nisu imale neophodne uslove za stvaralački rad, nedostajala im je podrška okoline, nisu bile ekonomski nezavisne, pa njihov literarni dar nije mogao da se iskaže na pravi način.

Delo ''Sopstvena soba'' kroz spoj esejističkog i proznog govora predočava istorijat postepene emancipacije žena, koje su korak po korak, suočavajući se sa brojnim predrasudama, osvajale prostor stvaralačke slobode. Naša sagovornica govori o tome zašto je ova knjiga značajna, i zašto je aktuelna i danas.

Marina Milivojević Mađarev je teatrolog i vanredni profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad. Predaje Istoriju svetskog pozorišta i drame i Analizu dramskog stvaralaštva. Karijeru je započela kao pozorišna kritičarka i novinarka u Radio Beogradu. Bila je dramaturg Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Objavila je više eseja u stručnim časopisima. Napisala je veliki broj drama, radio drama, TV scenarija. Objavila je tri knjige teatroloških radova.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво