Soba za pisanje

Teatrolog Marina Milivojević Mađarev kao svoj lični čitalački izbor izdvaja knjigu ''Sopstvena soba'' Virdžinije Vulf. Ova delo govori o temi o kojoj je se ne govori često, a to je neophodnost postojanja određenih uslova za pisanje i druge oblike stvaralačkog rada. Virdžinija Vulf to slikovito kaže: da bi se neko uspešno bavio pisanjem neophodno je da ima sopstvenu sobu, sa ključem, i 500 funti godišnjih prihoda. Ekonomska i materijalna nezavisnost, po mišljenju engleske književnice, neophodan je preduslov za uspešno bavljenje književnošću.

Odsustvo tih neophodnih uslova dovodi do osećanja uskraćenosti, frustracije, gubitka samopouzdanja. U duši na taj način osujećenih osoba javlja se gnev, bes, mržnja prema ljudima i društvu. Virdžinija Vulf ističe da je ta vrsta uskraćenosti kao senka pratila žene koje su imale spisateljskog dara, i to od Šekspirovog doba pa sve do današnjeg vremena. Žene nisu imale neophodne uslove za stvaralački rad, nedostajala im je podrška okoline, nisu bile ekonomski nezavisne, pa njihov literarni dar nije mogao da se iskaže na pravi način.

Delo ''Sopstvena soba'' kroz spoj esejističkog i proznog govora predočava istorijat postepene emancipacije žena, koje su korak po korak, suočavajući se sa brojnim predrasudama, osvajale prostor stvaralačke slobode. Naša sagovornica govori o tome zašto je ova knjiga značajna, i zašto je aktuelna i danas.

Marina Milivojević Mađarev je teatrolog i vanredni profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad. Predaje Istoriju svetskog pozorišta i drame i Analizu dramskog stvaralaštva. Karijeru je započela kao pozorišna kritičarka i novinarka u Radio Beogradu. Bila je dramaturg Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Objavila je više eseja u stručnim časopisima. Napisala je veliki broj drama, radio drama, TV scenarija. Objavila je tri knjige teatroloških radova.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]