Vreme sporta i razonode

Porodični magazin Radio Beograda 1 naprosto obožava priče iz svakodnevnog života, o nekim finim, pozitivnim ljudima, koji na svakom koraku šire pozitivne vibracije. Takav je slučaj i sa našom prvom današnjom gošćom Dolores Al Šaleh, najmlađom devojkom koja je razvila srpsku trobojku na Mont Everestu. Rođena u Amanu, kao najmlađa od tri kćerke Palestinca iz Jordana i Srpkinje iz Niša, odrastala je okružena peskom, suncem i pustinjom. Izazov joj je, međutim, bio 8848 metra visok Mont Everest, koga je osvojila kao članica ekspedicije u kojoj je bilo Rusa, Amerikanaca i Kineza.

O tek završenom Svetskom prvenstvu u rukometu za dame govorimo iz jednog drugog ugla, iz aspekta nekadašnje rukometašice, od prvih dana postojanja Radničkog iz Svilajnca, u kome je čuvala mrežu. Bila je igračica i u Medicinaru, posle toga godinama i rukometni sudija. Danas je renomirani zdravstveni radnik, sa 50 godina volonterskog staža u Crvenom krstu Srbije. Primarijus doktor Biserka Obradović pričaće nam o svemu tome, zatim o aktivnoj službi u Domu zdravlja `Stari grad` u Beogradu, sećanjima na porodicu Špiljak, potom na šest dana i šest noći dežurstava prilikom oproštaja od Josipa Broza Tita, o tome kako je i svoju decu Milicu i Marka `zarazila` volenterizmom.

Iza slavnih ljudi uvek ostaju dela koja ih nadžive, ali i mnogo toga zanimljivog što vremenom prekrije veo zaborava. Novinar i publicista Aleksandar Đuričić u knjizi "Tajne slavnih Srba" oduvao je taj prah zaborava sa životnih priča dvadeset troje znamenitih Srba. Autor se potrudio ne samo da oživi neke manje poznate stvari iz života junaka ove knjige, već i da istraži i predoči nam i one detalje ili događaje koji do sada nisu bili poznati. Za prethodnu knjigu "Čuvarkuće, udovice pisaca"  Đuričić je dobio nagradu "Dejan Medaković", teško da će i ovo ostvarenje ostati nezapažena. Od slavnih književnika, preko političara, pa do Paje i Jareta- svega ima u knjizi koju je objavila kuća izdavačka kuća `Vukotić media`.

Matematičar, džez kritičar i promoter, Vojislav Pantić, takođe će biti s nama tokom ovog subotnjeg popodneva, kako bi najavio promociju knjige `Jazz Face`, koja sadrži intervjue sa 46 džez umetnika, obavljenih od 1991. do 2015. godine, među kojima su, između ostalih, Čarls Lojd, Džo Lovano, Majkl Breker, Marija Šnajder, Bred Meldau, Dajen Rivs , Anri Teksje, Enriko Rava, Duško Gojković i Lala Kovačev. Opremljena je sa preko 150 fotografija renomiranih autora iz Srbije i inostranstva. Javno predstavljanje publici, čitaocima, novinarima i džez poslenicima zakazano je za ponedeljak veče u Domu omladine Beograda.

Kao i svake subote, čućemo čitav niz priloga iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života. Pratimo rezultate utakmica evropskih fudbalskih šampionata i druge vesti iz domaćeg i međunarodnog sporta. Milijan Stojanić, vitez kulinarstva, `častiće` nas novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak, dok na naše slušaoce misle i Dom omladine Beograda, `Akademija 28` i Muzička kuća `Jugoton`. Premijerno slušamo pesme sa novih albuma koje su snimili grupa `Hu`, `Pink Flojd`, Cukero, Ringo Star, `Ilektrik Lajt Orkestra`, Ekstra Nena i sastav `Aerodrom`.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво