Romano Them

U večerašnjem Svetu Roma, počinjemo seriju o „romizmima“ u šatrovačkom argou i u sličnim govorima koje je zabeležio naš naučni radnik Rade Uhlik.

On tvrdi da se nacionalni idiomi u civilizovanim zemljama javljaju obično u dva vida. Prvo, kao pisani jezik koji se prema stepenu savršenstva zove zvanični, književni i klasični jezik, a zatim govorni ili narodni jezik kojim se služe široke mase u svakodnevnom usmenom govoru.

Postoje oznake koje obeležavaju približno iste pojmove. To su žargon, argo, kent i još neki drugi, uglavnom veštački stvoreni, govori raznih klasa, krugova i sredina.

Kakva je njihova pojava i koliko oni utiču na razvoj društvenih uslova govora, slušaćete u emisiji koju su pripremili i vode Dragoljub Acković i Una Beriša.

svetroma@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]