Novosti dana

Trećeg, poslednjeg dana posete Parizu, predsednik Aleksandar Vučić obratio se učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska. Predsednik je poručio da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita. "To kulturno nasleđe nije važno samo za srpski identitet, već za celu Evropu i svet", naglasio je Vučić.

Nakon obraćanja na konferenciji predsednik je izrazio uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije. On je istakao i da su razgovori sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom za Srbiju od velikog značaja. Očigledno je da Francuska želi rešavanje kosovskog čvora i da želi da Evropa, a i sama Francuska, imaju ključnu ulogu u svemu tome, izjavio je u Parizu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da samo kompromisno rešenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost. Dačić je na otvaranju NATO nedelje u Beogradu rekao da ne postoji nijedan razlog da nešto što usaglase dve strane ne bude prihvatljivo za bilo kog trećeg aktera.

Pomoćnik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Tačam Ildem izjavio je da NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži. Naglasio je da NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa Evropskom unijom.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija transformiše svoju ekonomiju kroz rast zasnovan na znanju i inovacijama. Na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora u Beogradu, premijerka je istakla da je Srbija prošle godine privukla 3,5 milijardi evra direktnih stranih investicija, a za devet meseci ove godine 2,4 milijarde. Potvrdila je da Vlada Srbije ostaje pri projekciji rasta BDP- a za ovu godinu od 3,5 odsto, uprkos tome što su Svetska banka i Fiskalni savet revidirali tu stopu nadole. Premijerka je ponovila da su tri ključna stuba evrointegracija: ekonomske reforme, reforma javne uprave i vladavine prava.

U Boliviji je i dalje napeto, vojska i policija su na ulicama La Paza i održavaju red. Bivši predsednik Evo Morales iz Meksika, gde je dobio politički azil, poručuje da nastavlja političku borbu. Ustavni sud Bolivije, kao i oružane snage te zemlje, priznali su senatorku Đanin Anjes za privremenu predsednicu. U obrazloženju suda se navodi da je prenos predsedničke vlasti u odsustvu predsednika neophodan, pa se odluka o tome može doneti bez zakona ili odluke parlamenta.

Sjedinjene Američke Države priznale su bolivijsku senatorku Đanin Anjes za privremenu predsednicu te južnoameričke zemlje.

 

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво