Doživeti stotu

Projekat „Unapređenje Međugeneracijskog dijaloga“ Centra za podršku i inkluziju „Help net“ kroz debate u 10 gradova Srbije treba da omogući starima i mladima bolju komunikaciju kako bi im život bio kvalitetniji. Program je realizovan u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti iz Srbije i nevladinim organizacijama iz Mađarske, Poljske i Češke. Nedavno je predstavljen u Crvenom krstu Srbije.

A da li je moguća međugeneracijska solidarnost i kako se dolazi do nje? Odgovor smo potražili od Tatjane Prijić iz Stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

Radio-talasima ćemo zaploviti u srednje Pomoravlje, u kuću devedesetogodišnjeg Radovana Jovanovića iz sela Buci u podnožju Jastrepca. Iako je zakoračio u desetu deceniju, svakog dana vozi skuter na električni pogon. Radni vek je proveo kao šumarski kontrolor i nikada nije napuštao rodno mesto. Kaže da je duboku starost dočekao jer je pio čistu izvorsku vodu.

 

Rubriku za medicinu ćemo posvetiti jubilarnom dvadesetom jesenjem Festivalu zdravlja koji počinje naredne srede u Domu Vojske Srbije. O besplatnim pregledima, gostima i temama iz konvencionalne i alternativne medicine govoriće izvršna direktorka festivala i pedijatar u Domu zdravlja Stari grad u Beogradu dr Mirjana Mićović.

 

Minute za dobru knjigu rezervisali smo za zbirku intervjua "Jazz Face" Vojislava Pantića koju je nedavno predstavio na beogradskom Jazz festivalu. Nastala je od brojnih autorovih intervjua tokom bogate karijere od 1991. godine. Pored stručnih muzičkih tema, u knjizi je opisan i privatni život popularnih muzičara.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Radovan Jovanović i Marina Stojadinović

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]