Moja knjiga

Istoričar Dejan Ristić govori o tome zašto voli delo ''Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih'' Danila Drugog. Zbornik poznat pod nazivom ''Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih'' predstavlja jednu od najznačajnijih knjiga koju nam je zaveštalo srednjovekovno književno i duhovno nasleđe. U ovom delu ispričani su životi srpskih vladara i crkvenih velikodostojnika iz druge polovine XIII i prve polovine XIV veka. Pored nesumnjive književne vrednosti tekstovi sabrani u ovom zborniku predstavljaju i prvorazredni istorijski izvor.

Autor zbornika, arhiepiskop Danilo Drugi ili Danilo Pećki, kako se obično naziva, jedna je od najsvestranijih ličnosti srpskog srednjeg veka. Plemić po poreklu, Danilo Drugi je po svom obrazovanju i životu bio uistinu renesansna ličnost. Bio je teolog, duhovnik, asketa, ratnik, vojskovođa, graditelj, istoričar, pisac...Bio je iguman manastira Hilandara i poglavar srpske pravoslavne crkve. Imao je i više značajnih državničkih misija. Bio je savetnik nekolicine najznačajnijih srpskih vladara, Milutina, Stefana Dečanskog i kralja Dušana. 

Naš sagovornik govori o svom prvom susretu sa ovim delom, šta mu ono znači kao istoričaru i o tome zašto ga smatra pravim biserom naše književnosti, koje čitaocima i danas može biti istinski zanimljivo. Dejan Ristić je diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu i Londonu iz oblasti državne uprave i istraživanja holokausta. Autor je i koautor većeg broja knjiga i naučnih radova. Radio je u Arhivu Srbije. Bio je upravnik Narodne biblioteke Srbije i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović
 

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]