Doživeti stotu

Do kraja godine trebalo bi da budu usvojene izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, a od 1. januara penzije će biti uvećane za oko pet odsto. O zakonskim novinama, predlogu novog švajcarskog modela obračuna penzija i boljem dijalogu Vlade i penzionerskih udruženja razgovaraćemo sa predsednikom Saveza penzionera Srbije prof. dr Andrejom Savićem.

U sedmici za nama obeležen je Međunarodni dan starijih osoba. Predstavnici vlasti i civilnog sektora ističu da su siromaštvo,  zanemarivanje i usamljenost najčešći problemi koji pritiskaju ljude trećeg doba. A povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba - 1. oktobra, u Domu Narodne skupštine i ove godine je otvorena izložba radova učenika osnovnih škola iz Srbije, koji su učestvovali na konkursu „Most razumevanja - međugeneracijska solidarnost".

Predstavićemo jednog od osnivača Likovne kolonije na Olimpijadi sporta, zdravlja i kulture trećeg doba - slikara-ikonopisca Momčila Vuksanovića iz Despotovca, poznatijeg kao Moma Brada. Podeliće sa nama tajne osvajanja beline platna.

Minute za kulturu izdvojićemo za drugi deo trilogije dr Neleta Karajlića „Solunska 28 - o prijateljstvu i izdaji". Reč je o knjizi posvećenoj  ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na obali Dunava tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu. To je nastavak sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica  - Marina Stojadinović i Andreja Savić (Foto/A. Trajković)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]