Novosti dana

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu i o pratećim finansijskim zakonima. Obrazlažući predloženi rebalans, ministar finansija Siniša Mali rekao je da je u budžetu ostvaren višak od 50 milijardi dinara koji će biti utrošen, pored ostalog u povećanje plata u javnom sektoru.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je ostvaren veliki napredak u reformi javne uprave, koja je, uz vladavinu prava i ekonomske reforme, jedan od tri ključna stuba evrointegracija Srbije. Na predstavljanju izveštaja SIGME, organizacije zadužene za praćenje reformi javne uprave, premijerka je istakla da se u tom dokumentu navodi da je Srbija postala regionalni lider u pružanju usluga elektronske uprave.

„Ovaj izveštaj nam daje snažan vetar u leđa da nastavimo dalje", izjavila je premijerka. Srbija, kako kaže, zna kakva treba da postane uprava kako bi građani u svakom trenutku bili uvereni "da smo mi tu zbog njih, a ne oni zbog nas".

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će 31. oktobra biti održana redovna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja će biti posvećena najnovijem izveštaju generalnog sekretara o stanju na Kosovu i Metohiji. Gostujući na RTS-u, on je još jednom pozvao Srbe u pokrajini da na vanrednim izborima, u nedelju, 6-og oktobra glasaju za Srpsku listu. Ističe da nije reč o stranačkom opredeljivanju već o zaštiti državnih interesa.

Svi privatni i državni mediji u Grčkoj stupili su danas u 24-časovni štrajk. Time su se pridružili generalnom štrajku radnika, koji je organizovala Generalna konfederacija zaposlenih u Grčkoj. Štrajk će trajati do sutra ujutru u šest časova. Sindikati pregovaraju sa vladom o zakonskim propisima o radnom i sindikalnom zakonu, a najveće zamerke imaju na mogućnost poslodovaca da kontrolišu sindikate. Inače, tokom štrajka obustavljen je rad železnice, metroa, pomorskog saobraćaja, banaka. Skraćeno je i radno vreme autobusa i trolejbusa u Atini, dok je u Solunu u potpunosti obustavljen javni prevoz.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]