Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost incidenata na Kosovu i Metohiji, ali ističe da Srbija neće dozvoliti pogrom ili ubijanje Srba. Vučić je ponovio da je strateški cilj kosovskih Albanaca da ovladaju prostorom severnog dela Kosmeta. Dodao je da se ne zna ni sa kim u Prištini, ni o čemu može da se razgovara, kao i da niko ne razume da takse ne mogu da opstanu. Objasnio je i da će prištinski izbori dovesti atmosferu  do kulminacije, što zabrinjava.

Vučić je ocenio kao besmislicu odluku Prištine da ne pušta građane sa pasošem Srbije na Kosovo i Metohiju. Demantovao je pisanje pojedinih medija da će savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton posetiti Beograd i Prištinu. Naveo je da Bolton zbog izbora  nema s kim da priča u Prištini.

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije o tome kako ostvariti dinamičniji i održivi privredni rast. Premijerka je rekla da je nedostatak radne snage ključni problem u Srbiji. Na sastanku je, kaže, predstavila mere na kojima Vlada radi, među kojima je, pre svega, uvođenje dualnog obrazovanja što su, naglašava, kompanije pozdravile. Najavila je uvođenje dualnog obrazovanja i u visokoškolske ustanove.

Izvršni odbor Narodne banke smanjio je referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto. Kako je saopštila centralna banka, smanjenjem na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, dodatno se podržava kreditni i privredni rast.

U Indiji je uhapšeno više od 500 ljudi kako bi se sprečio sukob u podeljenom Kašmiru. Stroge bezbednosne mere stupile su na snagu posle odluke indijske vlade da ukine specijalni status Kašmira. Očekuje se da se premijer Narendra Modi danas obrati javnosti povodom novonastale situacije. Istovremeno, Pakistan je prekinuo ključni železnički servis sa susednom Indijom. Suspendovan je Ekspres, jedini voz koji povezuje dve zemlje. Pakistan je juče spustio nivo diplomatskih veza i prekinuo trgovinu sa Indijom, posle odluke te zemlje da promeni specijalni status Kašmira.

Zajedničkim nastupom 5 bendova, večeras počinje jubilarni 25-ti Nišvil džez festival. Više stotina muzičara istovremeno će nastupati na dve bine, a zajedno sa njima i naši poznati džez muzičari Stjepko Gut i Lari Vučković. Tokom naredna 4 dana na 20 bina nastupića više od hiljadu muzičara. Najveće zvezde ovogodišnjeg festivala su Bob Geldof, Masio Parker, Šon Kuti i Horas Endi. Većina programa Nišvila na Tvrđavi i u centru Niša je besplatna.

Podizanjem saborske zastave na jarbol zvanično je počeo 59-ti Sabor trubača u Guči. Novina je da će se takmičenje orkestara održati u porti gučanske crkve, a ne na sportskom stadionu kao prethodnih godina. Svi programi Sabora su besplatni.

Fudbaleri Partizana igraće protiv turske Malatije prvu utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Meč na stadionu Partizana počinje u 21 sat. Prenos je na Prvom programu Radio Beograda.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво