Nedeljom za selo

U Upravi za agrarna plaćanja ubrzan je rad na obradi zahteva za subvencije, koji su se naglomilali u protekle dve godine. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tvrdi da će do kraja meseca biti isplaćeni svi zaostali podsticaji.

Ratari se ubrzano pripremaju za predstojeću setvu, a obilaze i ozime useve koji su, zbog sušne jeseni, tek ponikli. Ukoliko toplo vreme potraje, biće ugrožen prinos pšenice, kažu stručnjaci. Uljana repica je u još gorem stanju i mnogi će morati da je preoravaju.

Grad Beograd ove godine u razvoj poljoprivrede ulaže 200 miliona dinara. Krajem marta biće raspisana 4 javna poziva za subvencije u oblasti voćarstva i povrtarstva, stočarstva,  pčelarstva i za nabavku priključne mehanizacije.

Nestručno rukovanje zaštitnim sredstvima sve češće dovodi do pomora pčela. Zato je Savez počelarskih organizacija, uz pomoć Republičkog sekretarijata za javne politike i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, pokrenuo kampanju "Mesec zaštite pčela".

Novosađanka Seka Živanov uporno i predano veze već pedeset godina. Vodi je čista ljubav prema toj pomalo zaboravljenoj veštini.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar