Doživeti stotu

Kako pomoći negovateljima koji godinama brinu o starijim članovima porodice? Zašto je važno da i oni imaju podršku i pravo na predah? O formalnim i neformalnim negovateljima i njihovoj ulozi u zbrinjavanju starijih bolesnih osoba, razgovaraćemo sa Gordanom Milovanović, predsednicom Udruženja centra za podršku i inkluziju „Help net“.

Rubriku za zdravlje posvećujemo novoj metodi psihoterapije - vibroakustičnoj rehabilitaciji. Reč je o novom specijalizovanom lečenju korisnom za sve uzraste - od beba do stogodišnjaka. O dobrobitima vibroakustične terapije govoriće Slavica Dejković, psihoterapeut u Gerontološkom centru u Jagodini.

A radio-talasima ćemo zaploviti i u svet „Novogodišnjeg vašara" rusko-srpskog zanatstva. Manifestacija, deveta po redu, nedavno je otvorena u beogradskoj Galeriji „Progres", i o tajnama vrednih ruku dvaju naroda saznaćemo više od naše novinarke Jovane Obrenić.

Vreme za dobru knjigu rezervisali smo za najnoviji roman Ljiljane Šarac „Starija" u kojoj je opisana ljubav mlađeg muškarca i starije žene. Iako su u većini zemalja takve veze tabu tema, one odvajkada postoje. Svetlana Mladenović će se, kroz vizuru romana "Starija", osvrnuti upravo na te zabranjene ljubavi.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05.

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]