Vreme sporta i razonode

 Najbolja srpska takmičarka u triatlonu Vida Medić osvojila je treće mesto i bronzanu medalju na Svetskom multisport prvenstvu u Danskoj. Prethodno je osvojila zlato na Otvorenom prvenstvu Beograda za seniore, bila je i apsolutna pobednica 25. sprint trke u Pančevu. Ova mlada sportistkinja, članica beogradskog kluba `Mihajlo Pupin`, s uspehom se bavi sportom koga je odabrala i koji podrazumeva tri discipline- plivanje, trčanje i vožnju bicikla.

Na Evropskom prvenstvu neolimpijskih sportova, održanom nedavno u Zrenjaninu, blistala je naša šampionka u rvanju Una Tuba, koja je osvojila čak četiri medalje, jednu srebrnu i tri bronzane. Sve to pošlo joj za rukom s povredom ramena. Una je već bila treća na kadetskom i juniorskom šampionatu Evrope u olimpijskom rvanju, pa je ovo samo još nekoliko lepih dodataka porodičnoj kolekciji trofeja.Una, naime, ima tri sestre koje se takođe bave rvanjem, dok su braća, obojica, posvećena drugim borilačkim veštinama.

"Kragujevac Vajld Boarsi` su nedavno postali šampioni države u američkom fudbalu. Oni su u velikom finalu savladali tradicionalno najveće protivnike, beogradske `SBB Vukove` sa 54:36 i tako  treći put uzastopno poneli titulu šampiona Srbije. Popularnim `Divljim veprovima` to je ukupno osma titula nacionalnih prvaka. Sa nama je danas član ove ekipe Aleksandar Matović, koji je doživeo da prvi put podigne  trofej namenjen najboljoj ekipi u zemlji.

Na upravo završenoj 18. olimpijadi osoba sa oštećenim sluhom, koja je održana u Mančesteru, naša šahovska reprezentacija je, sa sedam pobeda i dva nerešena rezultata ,osvojila prvo mesto i zlatnu medalju. Ekipu su sačinjavali: Vladimir Klasan, Dragan Živić, Miloš Tonić i Dragan Moldovanović. U razgovoru sa jednim od srpskih olimpijskih prvaka, Klasanom, saznaćemo kako je proteklo takmičenje u Engleskoj, kako prijem kod predsednika Vučića, kako je proslavljena najznačajnija titula u drevnoj igri.

Kulturni centar Baraka, zamišljen kao platforma za kulturno umrežavanje, edukaciju i promociju umetnosti i nezavisne umetničke scene,  namenjen umetnicima iz oblasti filma, pozorišta, muzike, likovnih, primenjenih umetnosti i novih tehnologija, funkcioniše punom parom i ove godine, u strogom centru Beograda. O aktuelnim dešavanjima u ovom zdanju, uključujući strit art radionice i edukativne filmske kampove, razgovaramo sa umetničkom direktorkom Barake Nevenom Saletović.  

Iz dana u dan sve je više atletičara Srbije koji su izborili učešće na Evropskom prvenstvu u Berlinu, koje počinje 7. avgusta. Među njima je i mlada skakačica u dalj Milica Gardašević, koja je na turniru u Beranama, pored  obezbeđene vize za Nemačku, učinila još jednu veliku stvar- oborila je vlastiti rekord, sada iznosi 6 metara i 64 centimetra. Milica je, da podsetimo, prošle godine, u italijanskom Grosetu, postala juniorska prvakinja Starog kontinenta u ovoj disciplini, a vreme je apsolutno na njenoj strani. Sada je u svetu odraslih, očekuje se samo da `eksplodira` u sportskom smislu, o čemu najviše brine njen trener Marko Milinkov.

Mlada košarkaška reprezentacije  Srbije postigla je fantastičan uspeh u mađarskom Šopronu, osvajanjem drugog mesta i srebrne medalje na Evropskom šampionatu. Još jedan, krunski dokaz da ženska košarka kod nas ima lepu budućnost i iskreno priznanje selektoru Milošu Pavloviću, neumornom tragaču za košarkaškim biserima i `proizvođaču novih materijala za kaljenje`. Sa njim smo razgovarali neposredno pre što se cela naša basket ekspedicija razbežala širom zemlje i sveta, na više nego zaslužene odmore.

Sa Drinske regate, uz razgovore sa učesnicima ove atraktivne manifestacije čiji je domaćin Bajina Bašta, javlja se naš kolega Milenko Marković. Saznaćemo nešto više i o školi brzog čitanja i mudrog učenja, zahvaljujući Miroslavu Samardžiću, koji će biti jedan od gostiju u studiju. Najavljujemo i niz manifestacija privredno- turističkog karaktera, koje okupljaju na desetine hiljada posetilaca širom Srbije. U selu Rudno kod Kraljeva održaće se Sajam seoskog turizma. Na Kopaoniku su `Dani borovnice`, a u Vladičinom Hanu muzički festival `Overload`. `Žumarijada` će biti održana u Kladurovu kod Petrovca na Mlavi. Idemo u susret i `Bojničkom letu`, republičkom festivalu `Truba Miroslava Mileta Matušića` u Kučevu, `Sajmu Dunava`, Međunarodnom limskom biatlonu, `Danima Lajkovca`, Turističkoj Dunavskoj internacionalnoj regati, pozorišnom festivalu `Beskraj 10 kvadrata` u Prokuplju. Tu je i šesti po redu `Zlatar fest`, manifestacija koja promoviše privredne i turističke potencijale opštine Nova Varoš.

U selu Dublje kod Bogatića biće obeležen jubilej Boja na Dublju. U Arilju je u toku festival `Arlemm`. Muzej Jugoslavije organizuje `Leto u Muzeju`. U galeriji `Polet` će biti predstavljena monografija o glumcu Zoranu Rankiću, autorke Zvezdane Stanković. U Narodnom muzeju u Zrenjaninu najavljuju izložbu skulptura i crteža Vukašina Milovića, kao i izložbu radova akademskog slikara Dušana Kirćanskog. U okviru manifestacije `Dani Vlasotinca u Beogradu`, u Manakovoj kući je otvorena izložba slika `Kamen drevnog snevača`, autora Bratislava Bate Anđelkovića. U Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu izloženi su radovi umetnika Dušana Janačkova. Supergrupa `Bokante` zatvara drugu sezonu koncerata `Mjuzikolodži barkafe sešns`. Pozorišna predstava `Eko bajka` danas je na programu od 18h u amfiteatru sportskog centra `Olimp` na Zvezdari. U Sijarinskoj Banji je sve spremno za tradicionalnu `Noć gejzera`. Već sedam godina je prošlo od tragične smrti Lubiše Stojanovića Luisa, u Negotinu će tim povodom biti održan tradicionalni koncert `Moj život je moje blago`, u znak sećanja na ovog umetnika, uz brojne goste, Luisove saradnike i prijatelje, uz obavezni humanitarni momenat manifestacije. 

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво