Romano Them

U Briselu je u toku Seminar o učešću, lobiranju i anticiganizmu na kome učestvuje 40 mladih Roma iz 12 evropskih država.

I u današnjoj emisiji govorimo o podacima romske zajednice koji su izneti na Svetski dan Roma. U Srbiji živi oko 600.000 pripadnika ovog naroda, više od 20 odsto je funkcionalno pismeno, a samo 10 odsto ih je u stalnom radnom odnosu, mali broj radi na crno, a ostali su nezaposleni.

Nemali broj Roma u Srbiji i svetu ovogodišnji 8. april Svetski dan Roma proslavlja sa negodovanjem zbog generalno lošeg društvenog položaja njihovih sunarodnika u evropskim društvima. Ipak, Romi iz Deronja, kao i porodica Selman iz Bihaća, daju jednu bitno drugačiju sliku o promeni društvenog  statusa Roma.

Emisiju vode Una Beriša i Lutvija Antić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]