U središtu pažnje

Šta se očekuje od privredne saradnje sa Kinom? Da li je moguća privatizacija RTB "Bor"? Za koje investicije su Kinezi zainteresovani? Kako iskoristiti prilike koje se otvaraju u oblasti energetike, saobraćaja, telekomunikacija?

Kupovina Železare Smederevo je najveća kineska investicija u Srbiji, a otvaranjem Kineske banke u našoj zemlji, koja je finansirala više projekata vrednih oko dve milijarde evra, srpko-kineski odnosi ušli su u novu fazu. "Srbija u saradnji sa Kinom kreće u potpuno novi ciklus koji nije više samo oporavak već i razvoj"- rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle trodnevne posete Kini, gde je razgovarao sa predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Kećijangom, kao i sa predstavnicima brojnih kompanija koje nameravaju da investiraju u Srbiju. Posebna pažnja posvećena je projektu privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, direktnoj avio liniji ka Beogradu, koja bi išla iz Šangaja ili Pekinga, povoljnostima vizne liberalizacije, kao i  brojnim projektima iz oblasti energetike, infrastrukture i namenske industrije.

Koliko je za realizaciju dogovorenih projekata važna i aktivna uloga Srbije u inicijativi "16 plus 1" i " Jedan pojas - jedan put"? U kojim sve oblastima Srbija može da intenzivira saradnju sa Kinom?

Gosti emisije su: Dragana Mitrović, profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Instituta za azijske studije, Mihajlo Crnobrnja, profesor emeritus na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju i Milanka Stojaković, savetnik u Centru za bilateralnu saradnju Privredne komore Srbije.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

Fotografije preuzete sa: www.predsednik.rs 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 05. apr 2017, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

...sta bi sa direktnim letom za Peking?

U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]