U središtu pažnje

U središtu pažnje o ekonomskoj saradnji sa Kinom. Šta za nas znači dogovor o modernizaciji železnice Beograd- Budimpešta? Koliko su kineske investicije značajne za razvoj naše infrastrukture i dokle se stiglo sa drugim projektima?

Premijeri Srbije, Kine i Mađarske postigli su nedavno u Bukureštu dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. "Ovo je prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju"- poručio je srpski premijer.

Trenutno je prosečna brzina vozova u Srbiji 42 kilometara na sat, a projektovana brzina vozova -nove pruge je 160 km na čas, što znači da bi se razdaljina između Beograda i Budimpešte prelazila za svega tri časa.

Stručna javnost takođe je saglasna da je svaka kineska investicija dobrodošla, s obzirom da će Kina za projekte u zemljama centralne i istočne Evrope izdvojiti deset milijardi dolara.

Koliko je za Srbiju važno strateško partnerstvo sa Kinom? Gosti emisije su: profesor Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović, rukovodilac i osnivač Centra za studije Azije i dalekog istoka, Dejan Lasica, pomoćnik ministra za železnicu i intermodalni transport i Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Urednik i voditelj je Olivera Simić Milošević.

Radio Beograd 1, 17.05

 

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]