U središtu pažnje

Kako iskoristiti prilike koje se otvaraju u saradnji sa Kinom? Šta je dogovoreno i potpisano na Samitu? Kako Kina vidi Srbiju i region i šta mi možemo da naučimo od nje?

Na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope istaknuto je da trgovinska razmena između Kine i ovih država, uprkos ekonomskoj krizi, beleži rast i da je dostigla rekord od 60 milijardi dolara. Od početka saradnje ukupan izvoz 16 država u Kinu porastao je za 70 odsto. U kojim sve oblastima Srbija može da intenzivira saradnju? Šta će za nas značiti modernizacija pruge Beograd - Budimpešta? Zašto je Kina zainteresovana za uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i imamo li mi dovoljno  junećeg mesa za tako veliko tržište? Da li će kineska kompanija kupiti „Železaru Smederevo"?

Gosti emisije su  Dragana Mitrović, profesor Fakulteta političkih nauka,  Mihajlo Crnobrnja profesor na  Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju i Milanka Stojaković, savetnik za Kinu u Centru za bilateralnu saradnju Privredne komore Srbije.

Urednik i voditelj je Ivana Pribićević.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 26. nov 2015, 10:05) - ? [neregistrovani]

Nije ni čudno što sam naivan?

Ali toliko naivan kao većina nisam jer ne mislim da nije za očekivati da će se pričati o poboljšanju sprsko-kineskih ekonomskim odnosa sada kada je "usamljeni u reformama" upravo u Kini!

U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]