U središtu pažnje

Na početku studija brucoše obično ne brine šta će raditi kada doguraju do diplome. Kako se bliži kraj studija sve je češće pitanje – šta dalje? Prvo istraživanje o ovoj temi, pod nazivom "Evaluacija studija i karijerni uspeh diplomiranih studenata u Srbiji i regionu" u okviru Congrad tempus projekta, pronašlo je odgovor na pitanje šta zapravo rade i kako se snalaze mladi stručnjaci.

Iz istraživanja tako saznajemo da vlasnici diploma prosečno zarađuju 593 evra ali i da su razlike među profesijama velike. Najviše zarađuju stručnjaci iz domena informatike i računarstva, najmanje nastavnici i učitelji. Čak 37% do posla je došlo "preko veza i poznanstava", a samo 3% je pokrenulo sopstveni biznis.

Među onima koji na posao čekaju duže od pet godina najviše ima medicinara i stručnjaka bionaučnih disciplina. Šta ovi podaci konkretno znače? Koliko je visokoškolski sistem usklađen sa tržištem rada? Šta je "Bolonja" donela studentima, a šta privredi?

Gosti emisije su prof. dr Ivanka Popović, prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu, Ivana Živadinović, istraživač u Centru za obrazovne politike i mr Mihajlo Babin sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Urednik i voditelj je Ivana Pribićević.

Radio Beograd 1, 17.05

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 03. okt 2014, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

NIJE ISTINA

Ivanka Popovic mi je bila dekanka na TMFu. Slusam komentare ove druge zene,devojke i NE SLAZEM SE SA NJOM. PRVO. Veciti studenti ne kostaju drzavu gotovo nista, naprotiv, fakulteti zive od njih. Hvala bogu, skolarina na mom fakultetu nije visoka kao na nekim drugim fakultetima ali nije ni toliko niska da se moze sa lakocom otplatiti u toku fgodinu dana pa i duze. Dakle, svake godine uplatim oko 40 do 50 hiljada za ispite koje upisem. Svaka cetvrta prijava je 1000din po ispitu, pa knjige, takse,... Ja sam vec duze vreme u ponovljenoj godini studija i ne idem na vebe, idem na predavanja samo ona koja moram, i to ne bih isao ali me fakultet tera,ali I TU NE TROSIM NOVAC fakulteta jer slusam nastavu sa redovnim studentima za koje se nastava mora organizovati. IZBACITE VECITE STUDENTE i osiromasicete ceo univerzitet.Razmislite samo kako je onima na Stomatoloskom, njihova godina je 250 000 dinara, na Arhitekturi i jos nekim fakultetima. ITi fakulteti ostvaarju OGROMNE profite od skolarine, to je SIGURNO.Moj fakultet NE, ali I NE GUBI NOVAC NA MENI niti ga drzava gubi. KRIVO MI JE kada neko tako kaze,jer se osecam kao da ja jedem drzavu a NIJE TAKO, cak je na neki nacin i finansiram, MOZDA SAM JA NA NEKOJ NULI, ali veciti sa drugih skupljih fakulteta je finansiraju.

U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]