Gosti iz prošlosti

Ko je prvi provezao bicikl beogradskim sokacima i srpskim drumovima? E, to se poudano ne zna. Pretpostavlja se da je prvi bicikl u Srbiju doneo Milorad Terzibašić 1884. godine, po povratku sa školovanja u Švajcarskoj.

On je bio i osnivač Prvog srpskog velosipedskog društva i njegov prvi predsednik. Krajem te godine osnovan je i prvi biciklistički klub u Srbiji, i... opet se pretpostavlja, da je zamajac njegovom osnivanju dao Đorđe Nešić, docnije očni lekar, profesor univerziteta i akademik koji se tokom školovanja u Moskvi, Parizu i Beču inficirao biciklizmom. Istina, njega nije bilo u prvoj upravi Velosipedskog društva, ali verovatno zato što je mahom živeo u evropskim metropolama i takmičarski se bavio biciklizmom.

Doktor Nešić je 21. jula 1896. godine postao prvak Rusije na jednu i 5 milja, a iste godine u Lođu prevezao je 10 km za 11 minuta i 16 sekundi i pobedio Nemca Lera koji je dve godine ranije bio prvak sveta. Đorđe Nešić je u Parizu bio brži i od najboljih francuskih biciklista tog doba - Žaklena i Morena, a u Rimu je bio bolji i od italijanskih asova Eroza i Lonfranika.

U Beogradu krajem pretprošlog veka prvi biciklisti manje su bili naklonjeni takmičenjima. Pedala su okretali po betonskom trkalištu napravljenom 1887. godine u Pozorišnoj ulici, na mestu gde se danas nalazi Dom vojske, a rado su priređivali i izlete i „produkcije" po Srbiji.

Prva dama koja se na biciklu Srbijom producirala bila je gospođa Cincar-Janković. Ona se 10. jula 1887. godine sa suprugom Jankom provozala od Beograda do Novog Sada u pratnji gospode Steve Novakovića i Dragutina Tripkovića. U "Velosipedskom listu" ostalo je zabeleženo da je to bio prvi tandem-bicikl sa dva sedišta i dva para pedala na našim drumovima.

Sa starih puteva i staza u "Goste iz prošlosti" stižu nam bicikli i velosipedi.

Autor i urednik: Mirjana Blažić Mikić.

Radio Beograd 1, 13.00

broj komentara 0 pošalji komentar
Gosti iz prošlosti Gosti iz prošlosti

Autor:
Stalna ekipa emisije: dramski umetnik Milan Milosavljević, muzički urednik Radmila Dujaković, organizator Milena Borčanin i urednik Mirjana Blažić.

"Gosti iz prošlosti" - male priče o velikim ljudima i vice versa. [ detaljnije ]