Читај ми!

Sa beogradskih scena – 54. BEMUS: Vojvođanski simfonijski orkestar

Reprodukujemo koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra, koji je pod upravom Aleksandra Markovića nastupio 12. novembra u dvorani Kolarčeve zadužbine. Solisti su bili: Majda Hundeling – sopran, Sofija Cingula – mecosopran i Jan Vacik – tenor. Na koncertu su izvedena dela Riharda Štrausa i Aleksandra Skrjabina.

Aleksandar Marković je ovogodišnji glavni gost-dirigent orkestra Varšavska simfonija i šef-dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra od septembra 2021. U protekloj sezoni je učestvovao na 19. festivalu Lutoslavski u Varšavi s impresivnim programom poljske „moderne klasike".

Koncert je otvoren čuvenim „Plesom sedam velova" iz opere Saloma Riharda Štrausa. Delo je premijerno izvedeno 1905. godine u Drezdenu, a zasnovano je na komadu Oskara Vajlda, inspirisanom biblijskom pričom o judejskoj princezi čija je opsesija Jovanom Krstiteljem dovela do ubistva proroka. Iako je opera imala veliki uspeh kod publike, kombinacija biblijske teme, ubistva i neskrivene erotičnosti izazivala je veliki otpor cenzora i jednog dela kritike. Uprkos tome, opera je bila veoma uspešna te je tokom dve godine nakon premijere bila postavljena u 50 operskih kuća širom sveta. Saloma je prikazana prvi put u Beogradu u Narodnom pozorištu 4. juna 1909, u prevodu Haima Daviča i u režiji Ljube Stanojevića.

U drugom delu koncerta izvedena je Simfonija broj 3 u ce-molu, opus 43 Aleksandra Skrjabina. Kompozitor je rad na ovoj kompoziciji počeo u leto 1902, a to je bio i period kada se usmerio ka filozofiji i grčkim mitovima. Skrjabin je česti isticao da je izvođenje Treće simfonije trebalo da bude prvi proglas njegove nove doktrine, te da muzika nije bila samo izraz njegovog intelekta i kreativnosti, već da su doktrina i muzika dve različite forme izražavanja istog bića. Delo nosi naziv „Božanstvena poema" i napisano je u četiri stava koja se izvode bez pauze, a njihovi nazivi su: Uvod, Borbe, Zadovoljstva i Božanska igra. Treća simfonija Aleksandra Skrjabina premijerno je izvedena u Parizu, maja 1905. godine.


Urednica emisije: Marija Vuković


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи