Читај ми!

Vek harmonike – Interpretacije Vladimira Blagojevića

Reprodukujemo snimke sa koncerata koje je ovaj harmonikaš održao u periodu od 2014. do 2018. godine u Srbiji. Čućete kompozicije: Mesta Štefana Virta, Koncert u de-molu Alesandra Marčela, Čežnja i Arlekinada Vladimira Trmčića i Parafernalije Ivane Stefanović.

Vladimir Blagojević je već dvadeset pet godina aktivan na koncertnom podijumu, a kao solista i kamerni muzičar nastupao je u najpoznatijim dvoranama Evrope. Prvi je umetnik na harmonici kome je pripala čast da održi resital na festivalu u Lucernu 2003. godine. Član je nekoliko eminentnih ansambala kamerne muzike, kao što su Modern iz Frankfurta ili Paul Kle iz Berna, a od 2004. godine je stalni član ansambla Pre-Art Solisti iz Ciriha. Godine 2012. Blagojević je bio jedan od osnivača kolektiva Studio 6 - ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.

Vladimir Blagojević posebno je zainteresovan za rad sa kompozitorima na kreiranju novih dela za harmoniku ili harmoniku u ansamblu, a do sada je premijerno izveo preko sedamdeset novih kompozicija. Na taj način zalaže se za razvoj ovog instrumenta i za njegovo integrisanje u orkestarsku i kamernu muziku, što potvrđuje i nagrada Fondacije „All-Fellows" iz Bazela za izuzetno solističko umetničko delovanje i razvoj savremene muzike. Međutim, Blagojević poseban akcenat stavlja na interpretacije savremne muzike domaćih autora, a njegova otvorenost i izražen virtuozitet inspirisali su brojne kompozitore da prethodnih nekoliko godina istražuju izražajne mogućnosti harmonike. Upravo to kontinuirano interesovanje za dela naših autora bio je jedan od razloga da mu Udruženje kompozitora Srbije dodeli nagradu „Aleksandar Pavlović", za promociju domaćeg stvaralaštva za 2019. godinu.

Ovaj naš istaknuti umetnik posvećen je i pedagoškom radu. Trenutno radi kao vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a njegovi studenti ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи