Читај ми!

Obeležavanje 50 godina od osnivanja Elektronskog studija Radio Beograda

Projekat „Pres(s) Schaeffer”, direktan prenos iz Studija 6

U utorak, 13. decembra u 20 časova i 30 minuta, u Studiju 6 Radio Beograda nastupiće italijanski perkusionista Elija Moreti i novosadski kompozitor Ljubomir Nikolić, predstavljajući projekat inspirisan stvaralaštvom poljskog eksperimentalnog kompozitora Boguslava Šefera.

Težeći da rekontekstualizuju stvaralaštvo ovog autora, koji je jednu od svojih kompozicija realizovao upravo u Elektronskom studiju Radio Beograda, Moreti i Nikolić koriste različite zvučne materijale i izvore iz Šeferove zaostavštine - od semplova nastalih u studiju PRES u Varšavi, zatim materijala kreiranog u našem elektronskom studiju, do realizacije grafičkih partitura ovog kompozitora. Kompozitor Ljubomir Nikolić, kao gostujući umetnik u Elektronskom studiju Radio Beograda, tokom jeseni 2021, kreirao je bazu zvukova i semplova na analognom sintisajzeru Synthi 100 po uzoru na Šefera, koji će koristiti tokom nastupa u „Šestici".

Italijanski perkusionista Elia Moreti, koji će se Nikoliću pridružiti na ovom koncertu, posvećen je istraživanju zvuka i eksperimentalnim formama muzičkog pozorišta. Kao doktorant na Karlovom univerzitetu u Pragu, Moreti proučava odnos između muzike i izvođačkih umetnosti, sa posebnim fokusom na performativnost zvuka. Naročito ga zanima način na koji zvuk može da doprinese promeni doživljaja performansa i zanima ga način na koji umetničke prakse učestvuju u kontekstu (društvenim osnovama) iz kojeg proizlaze ili reaguju.

Tokom nastupa u Studiju 6, Elia Moreti i Ljubomir Nikolić će izvesti kompozicije: SynthiStory (Boguslav Šefer), Pres(s) Schaeffer (Ljubomir Nikolić), Invisible and indivisible relationality (Elia Moreti), No name (Ljubomir Nikolić/ Elia Moreti), Non stop (Boguslav Šefer) i Synthi100ri (Ljubomir Nikolić).

Svi zainteresovani da prisustvuju koncertu uživo mogu da se prijave na mejl: muzicka3p@rts.rs



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи