Читај ми!

Gramofonija

Reprodukovaćemo snimke prelida opus 28 Frederika Šopena u izvođenju pijanistkinje Haline Černi-Stefanske. Emitujemo zapise sa vinila koji je objavila kompanija Muza – Poljske ploče 1960. godine.

Ploča kojoj je posvećena večerašnja emisija objavljena je najpre kao deo edicije Šopenovih sabranih dela u izvođenju poljskih umetnika. Ova kolekcija je sadržala više desetina izdanja kojima je suizdavač bila fondacija „Frederik Šopen", a koje objedinjuje isti dizajn omota čiji je autor Stanislav Žakovski. Ploče su posvećene određenom žanru Šopenovog stvaralaštva, te su tako objavljeni svi njegovi valceri, balade i barkarole, mazurke, kao i prelidi koje ćemo večeras slušati. Snimci su načinjeni u sali filharmonije u Varšavi 1959. godine, a snimatelj je bio Januš Urbanski, koji je ujedno i urednik edicije. Černi-Stefanska je u ovoj kolekciji zastupljena sa više izdanja, te je pored prelida, snimila i sve poloneze sa Janom Ekierom, kao i Klavirski koncert u e-molu, koji je čak dva puta objavljen, najpre sa dirigentom Bogdanom Vodičkom, a zatim i sa Vitoldom Rovickim.

Ovo izdanje je izuzetno i zbog toga što je inicijalno objavljeno kao deo edicije, ali je kasnije imalo više samostalnih reizdanja namenjenih, pored poljskog, nemačkom, australijskom i kanadskom tržištu. Očekivano, omoti ploča na ovim izdanjima se uglavnom razlikuju od originala koji je vezan za kolekciju, a snimci su pored vinila prisutni i na drugim nosačima, poput kaseta i kompakt-diskova, budući da je kompanija Muza veći deo ove edicije ponovo objavila 1995. godine na optičkim nosačima.

Autor Milan Milojković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи