Читај ми!

Muzika viva

Dela Đuzepa Marije Giša i Ejvinda Torvunda

Na početku emisije čućete kompoziciju Suvi vrt katalonskog kompozitora Đuzepa Marije Giša. Ovaj autor je studirao teoriju muzike i kompoziciju na Konzervatorijumu u Badaloni i Barseloni, a potom se usavršavao na pariskom Irkamu. Nakon osvajanja više priznanja u oblasti kompozicije u Španiji, pobeđivao je i na kompozitorskim takmičenjima u Sjedinjenim Američkim Državama. Giš se pored komponovanja bavi i muzičkom pedagogijom, te predaje na vodećim visokoškolskim ustanovama u Kataloniji, kao što su Univerzitet Pompeu Fabra, Međunarodni univerzitet Katalonije i Konzervatorijum Liceu.

Gišova kompozicija Suvi vrt iz 2014. godine ispirisana je istoimenom slikom Feranda Zobela, kao i haiku poezijom. Kroz tri ataka stava kompozitor pokušava da dočara poetske slike i emocije ovih umetničkih dela, suptilnom upotrebom dinamike i tonskih boja.

U emisiji ćete čuti i numere sa eklektičnog albuma pod nazivom Egzotika Ejvinda Torvunda. Pored redovnog muzičkog obrazovanja na univerzitetima u Oslu i Berlinu, Torvund je iskustva u oblasti muzike sticao svirajući gitaru u rok i impro bendovima, te se i u njegovim kompozicijama često mogu pronaći sasvim disparatni materijali i neobični postupci njihovog korišćenja. Kontrasti, jukstaponiranja, čak i potpuno suprotne perspektive često koegzistiraju u njegovim delima, a prisutne su i na ovom albumu koji sam Torvund opisuje kao mešavinu „Džona Zorna, Štokhauzena i Martina Denija". Kroz deset numera-stavova, smenjuju se različiti muzički žarnovi, od laundž muzike do nojza, stvarajući halucinogenu i dezorijentišuću atmosferu.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара