Umetnost interpretacije – Kristijan Zaharijas

U emisiji ćemo predstaviti snimak poslednjeg, oproštajnog resitala pijaniste Kristijana Zaharijasa, koji je održan 8. septembra ove godine u Fondaciji Pjer Đanada u švajcarskom gradiću Martinjiju.

Kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, Zaharijas se tokom svoje karijere pozicionirao kao jedna od centralnih figura savremenog nemačkog pijanizma. Pijanističko obrazovanje, stekao je kod Vlada Perlmutera u Parizu, a među njegove prve uspehe ubrajaju se pobede na pijanističkim takmičenjima u Ženevi 1969. godine, takmičenju Van Klajburn 1973. godine, kao i na Ravelovom takmičenju u Parizu dve godine kasnije.

Zahvaljujući svojoj izrazitoj muzičkoj individualnosti, Zaharijas je stekao značajno internacionalno priznanje nastupajući na prestižnim koncertnim podijumima širom Evrope, Japana i Sjedinjenih Američkih Država, ali i ostvarujući nagrađivane albume sa vodećim svetskim orkestrima i dirigentima. Takođe, značajan segment njegove umetničke karijere predstavlja i kamerno muziciranje sa pojedinim sastavima i solistima sa kojima neguje dugogodišnju saradnju, poput kvarteta Alban Berg, Lajpciškog gudačkog kvarteta, zatim sa violončelistom Hajnrihom Šifom i violinistom Frankom Peterom Cimermanom. Ipak, poseban segment Zaharijasove umetničke prakse jeste njegov dirigentski angažman kome se posvetio početkom devedesetih godina prošlog veka. Posle uspeha koji je ostvario na dirigentskom podijumu vodećih evropskih orkestara, Zaharijas je debitovao u Americi 2000. godine sa Filharmonijom Los Anđelesa, a potom i sa Njujorškom filharmonijom, dok poslednjih godina sve češće diriguje operska ostvarenja, na oba kontinenta. Prema rečima muzikologa Stefana Cvetkovića, „odlike njegovog pijanističkog stila zasnovanog na racionalističkom pristupu interpretaciji i kontrolisanom i pre svega osmišljenom emocionalnom naboju, najuočljivije su u interpretacijama upravo dela nemačkih autora koja čine i težište njegovog repertoara".

Na koncertu kojim je Zaharijas okončao svoju više od pet decenija dugu karijeru, izveo je ciklus Godišnja doba Petra Čajkovskog, Klavirsku sonatu broj 18 u Ge duru Franca Šuberta, varijacije Ne osećam više svoje srce Ludviga van Betovena, kao i Sonatu u ha molu Domenika Skarlatija.

Urednica emisije: Ivana Neimarević







Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара