Читај ми!

Festival u Verbijeu 2022

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 18. jula ove godine u Komben dvorani u Verbijeu, u okviru festivala koji se svakog leta održava u ovom švajcarskom gradu, a koji nam je ustupljen posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija. Na ovom koncertu nastupili su članovi Kamernog festivalskog orkestra iz Verbijea pod upravom Gabora Takač-Nađa, a solista je bio japanski pijanista Mao Fudžita. Sudelovali su i vokalni solisti – Julija Marija Dan, sopran, Ema Nikolovska, mecosopran, Ej Džej Glukart, tenor i Mihal Petrenko, bas – kao i Bahov hor iz Minhena. Program je u celini bio posvećen delima Ludviga van Betovena.

Prvo ćete čuti Klavirski koncert u Be duru, broj 2 opus 19 u kojem će solističku deonicu odsvirati Mao Fudžita. Ovaj umetnik pažnju javnosti privukao je 2010. godine nakon osvojene nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tajvanu, a potom je odlikovan i nagradama na konkursima u Beču 2013, kao i u Švajcarskoj 2017, na Međunarodnom takmičenju pijanista koje nosi ime Klare Haskil. Godine 2019. ovenčan je srebrnom medaljom na takmičenju Čajkovski.

Drugi deo koncerta ispunilo je jedno od remek-dela muzičke istorije: Betovenova Deveta simfonija u de molu, opus 125. Ovo monumentalno ostvarenje, pisano između 1818. i 1823. godine, kristalizuje, kako to ističu muzikolozi, sve ideje koje su kompozitora okupirale tokom stvaralaštva. Poseban fokus Betoven je usmerio na poslednji stav, slavnu Odu radosti koju je komponovao na Šilerove stihove, a koja poziva na jedinstvo među ljudima. Delo je premijerno izvedeno 7. maja 1824. godine u Beču.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво