Читај ми!

Umetnost interpretacije – Lisijen Renoden Vari

Večerašnja emisija biće posvećena mladoj francuskoj trubačici Lisijen Renoden Vari.

Lisijen Renoden Vari rođena je 1999, a sa osam godina počela je da uči da svira trubu u muzičkoj školi u Le Manu. Dve godne kasnije započela je da uči i na džez odseku u istoj školi, a paralelne studije klasične i džez trube nastavila je i na Pariskom konzervatorijumu. Prvo veliko priznanje dobila je 2012. godine, osvajanjem nagrade „Moris Andre", koja nosi ime jednog od najvećih francuskih trubača XX veka. Nešto kasnije iste godine pobedila je i na takmičenju mladih trubača u Alensonu, nakon čega je usledio poziv Francuske televizije da nastupi na dodeli nagrada „Victoires de la musique classique". Lisijen Renoden Vari je istovremeno negovala i karijeru džez trubačice, te je 2014, sa samo 15 godina prvi put održala koncert na džez festivalu u Le Manu, a jedan od većih uspeha u ovoj oblasti bio je njen nastup na otvaranju uglednog Džez festivala u Marsijaku 2018.

Ipak, najznačajnije priznanje u dosadašnjoj karijeri ove mlade umetnice je nagrada „Victoires de la musique classique" u kategoriji „Otkriće godine", koju je osvojila 2016. Nakon toga su usledilo pozivi širom sveta - na američkom kontinentu debitovala je godinu dana kasnije, koncertom u Kolumbiji, u Aziji je najpre nastupila u Japanu 2019, a tog leta je imala i svoj prvi nastup na Promsu.

U dosadašnjoj karijeri, ova mlada trubačica svirala je sa uglednim ansamblima kao što su Filharmonija orkestar, Kraljevska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Minhena i drugi, a pre desetak dana, objavila je i svoj najnoviji album, nastupajući sa Simfonijskim orkestrom iz Lucerna.

Kritičar magazina Gramofon, opisao je ton Lisijen Renoden Vari kao „puterast", dok je ugledni francuski džez pijanista Filip Dišemen izjavio „da biste imali takvu zrelost i umetnički uvid kakav Lusijen ima kao trubačica, morali biste da imate bar 40 godina".

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара